• Epikurosz
    #268
    Az álmok#tudatalatti.
    Álmainkban az agy alapvetően szortíroz, regenerálódik, és ez a nap-éj ciklusok miatt alakult ki a Földi élőlényeknél. Ha két napunk lenne, valszeg nem is aludnánk, mert az alvás alatt kiszolgáltatottak vagyunk, így az evolúció kinyírta volna az álomszuszékokat. Az lett vón, valszeg, hogy az agy területei specializálódtak volna, mit ahogy most is van bal-jobb, meg szakterületek, és felváltva lett volna a karbantartás.

    Visszatérve a tudatalattihoz: én a tudatalattit alatt nem az alvással töltött időt értem, hanem olyan genetikailag belénk ivódott mintákat, amelyek hatással vannak a viselkedésünkre. Épp ezért a tudatalatti befolyásolása kemény dió.

    A tudatosról most nem szólok, mert az tisztább ügy. Ennek _csökevényei_ már a többi fejlettebb emlősnél is megvannak (főleg a majmoknál).

    Az érdekesebb a tudatfeletti, amely a kultúra fejlődésével alakult ki. Magába foglalja az erkölcsöt, a hiteket, mítoszokat, a vallást, életfilozófiát és biztos még másokat is. Alapvetően a másik két rétegre épült, azok determinálják, de visszahat rájuk.

    Én természetesen eléggé megrögzött materialista vagyok, tehát azt vallom, hogy a genetika, és ezzel együtt a tudatlalatti (az ösztönök), az egyén agyi kémiája sok mindent eldönt; a tudat, a tudatfeletti misztifikálásának nincs objektív alapja. Lényegében tehát azt is eldönti ez a kettő, hogy melyik pártra szavazunk, vagy milyen élettársat választunk.

    A másik érdekesség a kollektív tudat lenne, de ez már egy másik történet.