"Lehet ilyen bonyolult összefüggéseket már nem látsz át, de szabályozás és konkurencia nélkül egy cég azt csinál amit akar és az nekünk nagyon rossz lesz..."
A világon mindennel vissza lehet élni és meg is teszik bizonyos határokon belül. Nem azt mondtam, hogy korlátok nélkül tevékenykedjenek, de ne is ezek a szervezetek diktáljanak mindenben.
WMP nélküli Windows minek kellett? MSN-t miért kellett kiperelni belőle? Miért kéne nekik jogdíjat fizetni olyasmiért, amit Linuxba beleintegrálhatnak?
Be lehetett állítani IE6-ban a Google-t alapértelmezettnek? Igen. Lehet használni Vistán a Google Desktopot, ha kikapcsolod a gyári indexelést? Igen. Igaz, a tálcára nem épül be, de milyen alapon gondolják, hogy a tálca keresősávjába (ami a Windows sajátja) befurakodhat egy third party szar? Miért nem rakhatják bele a saját rendszerükbe a One Care-t, mint saját vírusirtó? Ha nem tetszik, akkor leszeded és használsz mást, ahogy kikapcsolhatod a biztonsági központ többi részét is. De mivel a sajátjuk ne pofázzon már bele senki, hogy mit raknak bele. Akinek nem tetszik a rendszer, az kapsolja ki, vagy használjon Linuxot, OSX-et megteheti. Nem tetszik neki, hogy a konkurens rendszerek a piaci részesedésből kifolyólag hátrányban vannak sokmindenben? Változtassanak rajta. Költsenek marketingre, nyújtsanak olyat, amit a többi nem tud és hassanak az emberekre. Igazságosan, nem egy mindenható szervezet mögé bújva dobálják a nagyot. Nőljenek fel hozzá a saját erejükből!
És légyszíves sorolj te is példákat.
"Én annak örülnék, hogyha olyan formátumok/protokollok lenének a dominánsak, amik patent free -k, publikusak és érthetően dokumentáltak."
Hogy pontosítsak az lenne a legjobb, ha a területen a legjobbat használhatnám azok közül, amik a legjobban integrálódnak a rendszerembe és a lehető legstabilabban működnek. Erre saját tapasztalatom, hogy a házon belüli Microsoft által készíett szoftverek/formátumok/szabványok a legalkalmasabbak.
Onnantól meg nem érdekel, hogy dokumentált, vagy nem, mert Linuxot/OSX-et nem használok, hogy megnézzem, ott mennyire stabilan működik, ha egyáltalán működik.
Programozni nem tudok, szóval azon a téren, hogy melyik formátumnak mi a gyengesége az alapján döntöm el, hogy (multimédiás formátumoknál) a legjobb minőséget adja a legkisebb méretben és mindehhez elfogadható erőforrásigény társuljon. Dokumentumformátumoknál az MS Office féle dokumentumok 100%-ban kiszolgálják az igényeimet, kis jegyzetekhez a txt bőven jó.
XPS vs PDF: Nos, ebbe nem mentem bele. A PDF nálam egy szükséges valami azért, hogy különböző dokumentációkat, használati utasításokat, ASZF-eket megnyissak. Mióta izmos gépem van kényelmesebb böngészőben megnyitni, erre meg úgy tudom csak az Adobe-nak van pluginja, szóval közel 30 megát kénytelen vagyok letölteni, vagy vadászni valahonnan egy régebbi verziót, ami még kisebb volt.
Engem (és szerintem még rengeteg embert rajtam kívül) nem érdekel hogy hívják a formátumot, de MS Office-t mindenképp felrakom, akkor ha az kezeli és megnyitja (feltéve ha az XPS-nek lenne lehetősége kiütni a PDF-et), akkor külön haszon.