• dez
    "A nagy vászon és a hangulat miatt megyek igen."
    Aham, és semmit sem számít, hogy sokkal életszerűbb a kép?

"Ne dramatizáljuk már ennyire a helyzetet. Nem mondtam, hogy nem látható a különbség csak azt hogy a természetfilmen kivül egyiktől sem estem hasra."
    Mitől estél volna, amikor eddig - ha jól értettem - 720p-s ripeknél nem is néztél jobbat? Az sem derült ki eddig, mennyire jó a szemed.

De mindegy, lényeg, hogy attól, hogy számodra ennyire nem számít a dolog, nem következik, hogy nem számít a dolog. Ahányan töltik a HD-s cuccokat, igen sokaknak számít "valamicskét" a dolog.

"(ergo egy ekkora tévén nem érdekel a 25x akkora felbontás sem hisz megjeleniteni sem tudom)"
    25x akkorát nem, de 3,6x akkorát igen, és az már jelentős külömbség.

"Viszont azért nézz meg egy jó felvételü dvdt. Egy 82cmes lcd tévén kurvajól néz ki és nem kockás és nem homályos, és még véletlenüs sem fos."
    Számodra ez a kurvajó, számomra már rég nem. Kevés.

"Ennyivel nagyobb az információ A felbontás csak kétszerese..."
    Tévedés. Akkor lenne 2x-es a felbontás, ha vagy csak függőlegesen vagy vízszintesen lenne 2x annyi pixel, vagy mindkét irányban 1,41x-es. Ha nem hiszed, nézz kicsit szét a világban, az 720p-t 4x-es, az 1080p-t meg 6x-os felbontásúnak írják a DVD-hez képest - mivel egy pixel helyett 4, illetve 6 van.

"Hány HDDVD vagy BR filmed van otthon?"
    Eredeti egy sincs, letöltve 2.

"Nekem egysincs (mitn ahoyg irtam egyelőre nem is tervezek) a letölthető filmek 99%-a 720p-re le van tömizve."
    Tévedés, kb. az összes kiadott film letölthető eredetiben is. De nagy részükből van 1080p@DVD9-es rip is (reencode).

"Ha meg az eredeti témánál maradunk akkor egy sima filmnél (aminél sokszor a képi világ teljesen más irányba viszi a minőséget mint a részletgazdagság)"
    Én nem láttam még olyan filmet, ami szándékosan hományosítva lett volna.

"nekem nem ér meg durán 58x árkülönbséget egy film, meg 10x árkülönbséget egy lejátszó."
    Miről beszélsz? Itthon 8-9e Ft egy Blu-ray film (link, link, stb.), ami - a tecsó gazdaságos B movie-kat és egyéb ömlesztvényeket kivéve - 2-3x-os ár. A lejátszót meg csak 1x kell megvenni.

"Ismétlem nyilván jobb a HD felbontás mint a dvd, de azért a dvd sem fos."
    Én nem mondtam, hogy a DVD fos, csak azt, hogy kevés.

"Olyan ez mint a CD, az emberek nagyrészének tökéletesen elég a CD hangminősége keveseknek van szüksége DVD Audiora v. SACD-re. Pedig számok szerint a különbség legalább akkora mint a video esetében."
    Nem, ez egyátalán nem olyan. 1. A DVD-A-t valójában a mai legcsúcsabb hangtechnika sem tudja visszaadni - valójában alig ad belőle többet vissza, mint a CD-ből. 2. Az otthoni eszközök még a CD 16 bitjét sem adják vissza tökéletesen, és egyéb téren is igencsak messze állnak a kívánatostól. 3. Messze nem csak a bittől és a mintavételi frekitől függ a hangminőség, sőt 16 bit/44.1kHz fölött elsősorban nem ettől. 4. Mindezek miatt máig a legtöbb high-end audiorendszer CD alapú.

Tehát, ez inkább olyan, mintha mondjuk egy 800x600-as, nem túl jó plazmán akarnál HD-t nézni. Magyarán, jóval kisebb effektív különbséget jelent pl. a DVD-A a CD-hez képest, mint a HD az SD-hez képest, mivel a HD-t valóban meg tudjuk jeleníteni jóval nagyobb felbontásokon, és a képminőség egyéb jellemzői között sem vész el a különbség.