Ki melyikben hisz? Melyik irányítja az életünk? Vélemények, nézetekre vagyok kíváncsi!
  • ZilogR
    #100
    én kissé kockafejűként látom a világot, de sokan, akik nem szeretnek matematikát látni mindenütt, ők is hamar elhihetik, a matematikai modellalkotás juttatta idáig az emberiséget.

    az az érdekes kérdés, vajon a mi matematikánk alkalmas-e arra, hogy leírjuk vele a világunkat? a matematika, ami jelenleg egységes, axiómákon alapszik. a többezer éves fejlődése során sikeresen egészként lett megalkotva.

    amiről hamarabb írtam (#70) érdekes kérdést vet fel és én ennek a mostani kérdés (sors vs. véletlen) eldöntésének a rendkívüli hasznát ebben látom:

    Ha a világ olyan, hogy abban a történések szigorúan sorsszerűek, azaz CSAK egyféleképpen és MINDÍG UGYANÚGY játszódnak le ugyanazon kezdeti feltételek esetén, és EZT BIZTOSAN MEGTUDJUK, akkor a mai matematikánk NEM MŰKÖDIK MEGFELELŐEN. Ugyanis sok olyan matematikai modell van, aminek a pontos megoldásait nem ismerjük, vagy egy időpillanatról előre nem tudjuk a rendszer későbbi állapotát előre jelezni. Jelenlegi ismereteink ezt nem teszik lehetővé. Persze lehet, hogy két-három ezer év múlva csak mosolygunk, milyen nehéznek is gondoltuk manapság előre jelezni egy hétnél távolabbi jövőbe az időjárást.