• BlackRose
    #72
    "Szegények nincsenek gazdagok nélkül és forditva."

    Ez nem igaz, az alapállapot szegény, hogy ne legyél szegény, idő kell és munka, többet kell termelned mint amennyit fogyasztasz és akkor először lesz tartalékod, ami lehetővé teszi, hogy átvészeld a "száraz éveket". Ha tovább dolgozol és többet termelsz mint amennyit elfogyasztasz és ezt olyan eszközökbe fekteted, amleyek növelik a produktivitásod (gépek, technológiák stb.) akkor még többre teszel szert, mert ugyanaz az idő alatt röbbet tudsz termelni kevesebb hibával. Idővel a munkamegosztás (a többi emberel) lehetővé teszi, hogy mindenki jobban használja az erőforrásait és ezáltal mindenki gazdagabb lesz. Lehet tiszteségesen is gazdag lenni, pesze a kérdés, hogy mennyire gazdag.

    Na most a legtöbb gazdag az nem ezért gazdag, hanem azért mert direkt vagy indirekt elveszi mások vagyonát, direkt vagy indirekt megakadályoza a másikat, hogy termeljen, stb. Ezt a direktet bűnözésnek és törvénytelennek mondják, az indirektet pedig az állam által értem - törvényesen - adók, tiltások, vámok, vízumok, stb.

    Na nekem ezekkel a gazdagokkal van bajom. Ha valaki a szabad piacon el tudja adni jó pénzért a termékét és szolgáltatását akkor az rendben van. Sajnos a mai gazdagok nem a szabad piacon tettek szert a gazdagságukra és ez az ami nem jó. De, hogy szegények nincsennek gazdagok nélkül az nem igaz. Gazdagok jelenlegi többsége nem lenne a szegények nélkül ez talán igaz, de szegények nélkül is lehet az ember gazdag, a gond az, hogy ebben a világban kevés ilyen van.