• haxoror
    #139
    "kőbe vésett törvény"

    Már a kifejezés is vicces hiszen mindenki automatikusan Mózesre és a kőtáblákra asszociál amin Isten törvényeit lehozta a hegyről (és még azok a törvények sem lettek örök életűek), azért nincsenek kőbe vésett törvények mert nem lehetnek, ami ma törvényes és erkölcsös az csak ma és itt érvényes, az erkölcs amiből elvileg a törvények következnek szintén korszakonként, kultúránként és akár egyénenként is változó.

    Ma fontosak az emberi jogok régebben viszont a rabszolgatartás volt a divat és semmi garancia nincs arra hogy a kerék nem fog újra körbefordulni és újra a rabszolgatartás lesz a többség által elfogadott magatartás.

    Nincs abszolút jó illetve abszolút erkölcsös és helyes érték ami az idők végezetéig stabil alap lehetne, még a ma természetesnek vett értékek pl a gyilkosság és a pedofília elítélése sem volt mindig "kőbe vésett törvény" sőt, a mai civilizáció kialakulásában hatalmas szerepet játszó ókori birodalmakban elfogadott magatartásformák voltak szal most nekünk van igazunk vagy nekik volt igazuk? :)

    Az ember alapállásban egy fejlettebb majom ezért a társadalmi élete "természetes" állapotban maximum 50-100 fős hierarchikus horda, a problémák akkor kezdődtek amikor az emberiség feltalálta a civilizációt, az emberek milliós együttélése NEM természetes állapota az emberiségnek éppen ezért szélmalomharc amit csinálsz, az emberiségnek nincs és pillanatnyilag nem is lehet ideális társadalmi formája mivel a puszta létezésünk (mint modern és civilizált ember) is természetellenes.

    Adva van egy megváltozott szociális-társadalmi rendszer amihez viszont az emberiség az egyedek szintjén még nem idomult, mindenkiben ott dolgoznak a régi ösztönök (na ezek az igazi törvények), amíg ez nem változik meg addig a társadalmunk minden lesz csak nem tökéletes, a világban látható igazságtalanságok és ésszerűtlenségek mind ide vezethetők vissza.

    Pont ezért van pl szükség törvényekre is mert az új "természetellenes" környezet új szabályokat követel de vannak emberek akik nem tudják magukban a régi ösztönöket elnyomni (pl birtoklásvágy akár más kárára is "might gives right") azok kényszerítve legyenek az új mesterséges szabályok betartására.

    Írtam már korábban, az emberiség nagyon erős hagyatékot hozott magával a múltból és ez erőssen bekorlátozza a jelen lehetőségeit.