• BlackRose
    #124
    Alapjában az a baj, hogy a jelenlegi állam korlátlan hatalommal él. Az USA-ban elképzelték 200+ évvel ezelőtt a korlátolt államot, és egy erre többé-kevésbé megfelelő alkotmányt is szerkesztettek. Na most a baj ott volt, hogy ezt az alkotmányt nem mindég tartották/tartják be, belső és külső nyomások előtt hajtottak és hajtanak fejet. Tehát maga az alkotmány nem biztosítja a korlátolt államot. Európában a helyzet még roszabb, mert itt soha nem volt még papíron sem a szuverenitás az embereké (az USA alkotmánya szerint ott bár papíron úgy van), hanem mindég az államé és nem az emberek határozzák meg az állam hatalmát az alkotmányban, hanem az állam határozza meg az emberek jogait az alkotmányban. Ezért van az, hogy európában az alkotmányt majdnem 100% betartják, mert az állam azt irja bele ami neki megfelel. Az USA-ban meg azért nem tartják be az alkotmányt mert az államnak nem felel meg.

    Tehát egy valami biztos, maga az alkotmány nem tudja biztosítani az állam korlátozását. De mi az ami az államnak lehetővé teszi, hogy korlátlan legyen (mostmár tudjuk, hogy mi nem tudja megfékezni - az alkotmány), de mi az ami táplálja. A költségvetés. A pénz. Ha meg tudnánk gátolni az államot, hogy a költségvetést gyorsabban bővítse mint amennyire szüksége van, hogy a korlátolt hatalmat gyakorolja akkor megoldottuk a dolgokat. Hogyan lehet ezt megtenni. Szerintem két komoly módja lehet ennek. Az első, hozni egy "kőbevésett" törvényt amelyet soha nem lehetne megváltoztatni (és ez nem többségi hanem erkölcsi törvény), mi szerint az adó az önkéntes adományokbol lenne nem pedig kötelező dolog. Az emberek ezáltal egyensúlyoznák a hatalmat, ha a hatalom gyengén végezné a munkáját mert nincs elég pénze, az emberek ezt éreznék és többet adnának, de ha túlgyakorolná a hatalmat mert van neki miből akkor az emberek visszavennének az adományaikból és visszaszorítanák a korlátlan hatalmat a megfelelő korlátok közé. De ez nem elég, hogy az egész dolog működjön, az államnak nem szabad a pénzt a kezében tartania, a pénz allamtól független kell, hogy legyen tehát erre is erkölcsi alapon kellene hozni egy megváltozhatatlan törvényt, mert ugye a többség akarata ingadozik, de az erkölcs az nem függ a többség akaratától. A harmadik dolog pedig a szuverenitás az embereké, vagyis egy adott terület akár mikor dönthet, hogy marad e valamelyik államban, saját államot alapít e vagy esetleg csatlakozik egy másik államhoz. Ezt is kőbe kell vésni mert ez is erkölcsi törvény.

    Remélem, hogy ez a három dolog meg tudná akadályozni az állam korlátlan hatalomra törését és olyan keretek között tartaná amelyek biztosítanák, hogy maximalizálja az állam értékét a társadalom számára. A jelenlegi politikai rendszer ezt nem, hogy nem teszi lehetővé, hanem éppen az ellenkezőjét teszi. Persze nem vagyok még elég okos, lehet, hogy ettől van jobb módszer is, lehet, hogy holnap ha okosabb leszek mást fogok mondani.