• remark #123
    Ez tok jo, es ezt meg tamogatom is.
    De ebben nincs benne az, hogy milyen szintu allamapparatus maradjon meg. Az allam megindult a fele hogy police state, vagy nanny state (attol fuggoen hogy gumibottal vagy plusmacival fenyegetnek meg) legyen belole. Ez nem jo, ebben egyet ertunk hogy mashogy kellene. Na de mi a jo?

    A te verziod szerint minden (vagy szinte minden) allami beavatkozas nelkul piaci alapokon mukodne. De en nem mondanek le olyan intezmenyekrol, amelyek profitszerzesi celok nelkul szolgaljak a kozosseget. Legegyszerubb pelda a tuzoltosag. Sot, mostanaban mar az egeszsegugyrol is igy gondolkodok. Pedig aztan jo a fantaziam, es el tudnam kepzelni mindezeket piaci alapokon is (Hollandiaban az egeszsegugy ugye piaci alapokon [allami szabalyozassal/felugyelettel] mukodik).

    Ami miatt idegenkedek a piaci alapokra helyezestol, az az, hogy addig amig az egymassal piaci alapokon kapcsolatba kerulo felek egyenranguak, addig a dolog mukodik. Addig az emberek jobban tudhatjak, mint az allam. Addig az emberek megvedik az erdekeiket ha kell. De ennek a kora mar regen elmult. Nem kell az allam ahhoz hogy a toke eletem minden reszletet meghatarozza, szamomra kedvezotlen modon befolyasolja. Megteszi az magatol is, pusztan az erejebol fakadoan.
    De ha az allam meg arrol a minimalis kontrollrol is lemond, ami eddig latszolag biztositotta hogy a kozosseg erdekei is ervenyesuljenek a toke erdekeivel szemben, akkor gyakorlatilag teljesen odadob konckent a nagyvallalatoknak. (Es ennek eredmenye eleg nagy elegedetlenseg lenne, ami akar zavargasokat is okozhat.)

    Ha viszont az allam annyira kivonul, hogy az alapveto rendet se tartja majd fenn, tehat pl. engedi hogy a toke ujrafelosztasa egyebkent jogszabalyba utkozo modon is megtortenhessen (azaz az emberek bizonyos tulajdonokat visszavehessenek, legyen az szellemi tulajdon vagy mas, tradicionalisan koztulajdonnak szamito dolog) akkor mar lenne eselye az embernek arra hogy a jogait a(z egyebkent a mostani jogszabalyok szerint joval nagyobb hatalommal biro) cegekkel szemben is ervenyesitse. (Kerdes az hogy mennyiben okozna ez kaotikus allapotokat, szerintem nagyon is.)

    Tehat a felelmem az, hogy az allam pont annyira vonul ki, hogy azzal elosegiti a meg tovabbi tokekoncentraciot, azaz az en szabadsagom tovabb csokken, a toke szabadsaga pedig tovabb no. Mi a biztositek arra nezve, hogy nem ennek a tanui vagyunk ma?