• remark #120
    >>> "Egyetlen összeesküvéselmélet sem hiteles zsidók nélkül". Hol vannak a te elméletedből a zsidók ? :P <<<
    Sajnos nem valami jo a humorerzekem. Ha nem all szandekodban elgondolkodni azon amit irok, akkor el se olvasd, de ragalnod vegkepp nem kell.

    "Még ha igazak is ilyen esetek, akkor is eltörpül ahhoz képest hogy mit szoktak művelni a nem-demokratikus országok."

    1) A nem demokratikus orszagok "gaztettei" csak akkor kerulnek cimlapra, ha a kozvelemenyt az adott orszag (vagy egy szervezet stb.) ellen kell hangolni.
    Ilyenkor egyetlen ember halalat is felnagyitjak. Olvasd el ezzel kapcsolatban: Lies I Was Raised With 3 bekezdest olvass el onnan (ctrl+f ;-) ) hogy "In Manufacturing Consent, Herman and Chomsky present a concept known as worthy and unworthy victims."

    2) Osszeeskuves elmelet? Megis mit akarsz ezzel cafolni, mert van par allitasom:
    a) Demokratikus orszagok eloszeretettel dontenek meg mas demokratikus modon megvalasztott kormanyokat, ha az erdekuk ugy kivanja.
    b) Demokratikus orszagok szamtalan modon mukodnek egyutt nem demokratikus orszagokkal. Kereskednek, egyuttmukodnek kizsakmanyolasban, szemet hunynak az emberi jogok semmibevetele felett, batoritjak oket mas nem demokratikus orszagok megtamadasara, sot felfegyverzik oket... Egyszoval: alszentek. Beszelnek a demokraciarol, es kozben a diktaturakat tamogatjak. Az olyanok mint te meg utana ebbol statisztikakat gyart es veri a mellet.
    c) A demokratikus orszagok eloszeretettel alkalmaznak sajat orszagukban is demokraciaban nem elfogadott eszkozoket. Pl. cenzura, tomegmanipulacio.
    d) A demokratikus orszagok haborus buneikert sose kell feleljenek. Nepirtasaik felett szemet hunyunk, az altaluk okozott veszteseget szukseges rosszkent konyveljuk el. (De vegeredmenyben akkor miben vagyunk jobbak? Semmiben.)

    "Csak Ruandában 800 000 ember halt meg."
    Mar epp kerdezni akartam hogy milyen afrikai konfliktusrol beszelsz. Ruandai konfliktust pont Europa okozta (a francia gyarmatositas). Egyebkent meg a 800.000 az sok. De pl. Irakban ugy szamoljak hogy nagyjabol 10 millio emberrel van kevesebb most a haboruk utan (vagyis hat meg tart a haboru) mint amennyi lett volna a haboruk nelkul. Es ahogy irtam, Irakban csak csecsemo 500.000 halt meg 1996-ig (ami tobb mint 10 evvel ezelott volt), megcsak nem is a harcok miatt, hanem a "teljesen demokratikus" embargo miatt. Irak 1990-ben egy viszonylag fejlett orszag volt. Mara nagyjabol csak por van meg halottak. A tobbi nagy konfliktus amiben az USA a demokracia neveben vett reszt is javareszt kamu, beleertve Vietnamot is. A bekemissziokrol nem is beszelve.

    "Egy demokratikus országban a kormánynak számolnia kell avval hogy egy népirtás nem fogja elnyerni (többek között) a választók tetszését."
    Egy nem demokratikus orszagnak viszont eleg megallapodnia pl. az USA-val. ;-)

    "Tehát ha Észak Koreára teljes embargót tűznének ki, ..."
    Eloszor is Irak amerikai jovahagyassal tamadta meg Kuvaitot (Irant is, de az meg elotte volt). Aztan mikor megse kapta meg az amerikai tamogatast, targyalasokat kezdemenyezett (amit visszautsaitottak) majd kivonult (mikor is lemeszaroltak a hazavonulo irakiakat). Irak semmit se kovetett el, azon kivul hogy sikeresen sajat ellenorzese ala vonta az olajkeszleteit, amit ugye nem lehetett hagyni. (Mellesleg ez Iran bune is.)
    Az iraki embargorol annyit kellene meg tudnod, hogy azt se kapta meg Irak az USA-nak koszonhetoen ami letszukseglet lett volna, es jogosan jart neki. Nagyon demokratikus.
    Eszak-Korea pedig egyaltalan nem mukodik egyutt senkivel, igy nem ertem hogy hogyan jon ide?

    "Nem a szovjetunió és barátai ? Vagy a népirtás nem számít, csakis a diktátorok ellen, jó indokkal vívott háborúk áldozatai ?"
    Mivel az USA mar 1945-ben atommal fenyegette meg a Szovjetuniot (az oroszok szerint mar 1944-ben), igy nem tudom ki lehetetlenitette el a vilaghaboru utani beke megteremteset.

    "Jah, nyugodt kis élete van egy kommunista rendszerben napi 15 órát melózó, 90%-ot adózó parasztnak."
    Te neked kommunizmus komplexusod van. Ki beszel itt kommunizmusrol? Vedd le a szemuveged.

    "Now I see people on the streets with cell phones and there are so many goods in the shops it makes my head spin."
    Nagyszeru gondolat, kar hogy egyre kevesebb FAJTA aru van azokban a boltokban... a minoseg csokkenese pedig altalanos. (Pl. elelmiszerek teruleten.) Nem tudom neked feltunt-e mar hogy teljesen mindegy hogy melyik varos melyik ABC-jebe mesz, mindenhol ugyanazonokat a dolgokat lehet kapni kezdve az elelmiszerektol a konyhabutorokon at a ... IKEA pl? Teljesen a fele haladunk ami a szocializmusban volt. Van pulover? Van, sot lehet valsztani: piros kell vagy kek?

    "Az általad vázolt problémák majdnem mindegyike semmis ha többszereplős piacról van szó megtoldva egy normálisabb demokráciával."
    Szamtalan teruleten nincs semmilyen verseny. Demokracia meg miota normalis nalunk vagy az USA-ban?

    "Aham. Akkor gondolom Oroszország, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea is mind az USA csatlósa."
    Azt a reszt ne hagy ki hogy "barati kormany". Akkor vegulis ki marad? Eszak-Korea. A tobbi nuklearis technologiaval rendelkezo orszag "jo kapcsolatokat apol" az USA-val...