• kvp
    #113
    "- Kína-USA háború. az kb olyan lenne mintha egy bolt a vásárlóit kezdené el irtani."

    Viszont ha vasarlonak (usa) elfogy a penze, de van fegyvere, meg mindig megprobalhatja kirabolni a boltot (kinat).

    "- éhínség. lásd piacgazdaság."

    Ha a nagytokesek nem akarnak penzt fektetni a kepzetlen retegek felemelesebe, akkor valahogy meg kell szabadulniuk toluk, erre pedig tobbnyire a haboru vagy az ehinseg a megoldas. Ellenkezo esetben az eselytelen tomegek konnyen szembefordulhatnak a gazdagokkal.

    "Abban tamogatlak hogy a vizfeju allamot szetrobbantsuk, de mi a biztositek hogy a vizfeju allam szerepet nem a vizfeju cegek veszik at? Egy egeszsegesen mukodo piacgazdasagban nagyon vizfeju cegek nem alakulnak ki. Na de hol mukodik a piacgazdasag egeszsegesen? Es pont az allami ellenorzes teljesen kikerulo cegek birjak ra a legtobb embert a nagy pazarlasra."

    Ez a felismeres az, amit a legtobben figyelmen kivul hagynak. Az allamnak az emberek erdekkepviseleterol kellene gondoskodnia a gazdagokkal es erossekkel szemben, az emberek kozvetlen iranyitasa alatt. Ez hivjak kozvetlen vagy svajci tipusu demokracianak. (erdekes, de ez az allammodell a reformacio idejerol szarmazik, amikor az ujszovetseg klasszikus krisztusi kommunalisztikus kozossegeit probaltak meg az ateni demokracia elveivel egyesiteni)