dez#379
"Nem azt írtam, hogy nem áll kapcsolatban egy neuron többszáz másikkal, hanem azt hogy leginkább és legegyszerűbben hullámként lehet leírni az áramló adatokat"
Ezzel most igazából nem válaszoltál a szuper-tüzijátékos megjegyzésemre.
"amik bizonyos csomópontokban 'interferálnak' egymással."
Az interferálás nem jó dolog itt, hiszen összezavarja a dolgokat. Éppen ezért vannak összehangolva a tüzelések lokálisan.
A másik dolog, hogy tulajdonképpen milyen adatokról beszélünk? 1-1 neuronon - tudtommal - nem egy "értemles" adat halad át, hanem annak egy nagyon apró "szilánkja". Illetve a legtöbb neuron sok ilyen kis szilánkot vesz át sok más neuronoktól, és valamiféle összegzést végez.
"Jah, majd elfelejtettem, a hullámokat nem úgy értem hogy egy azaz egy hullám jön létre az agyban, hanem úgy hogy lokális szinten (párszáz-párezer neuron) egy komplex függvénnyel lehet(ne) ábrázolni az adott csoport viselkedését, hasonlóan a CNN hálózatokhoz."
Adott esetben igencsak bonyolult függvénnyel, milvel sok neuron önmagában is elég bonyolult műveletet végez.
"Erre ékes példa a szemfenékben található neuronháló, melynek lekopizásával (persze csak nagyjából másolták le) már sikeresen létrehoztak (kisérleti jelleggel) egy képfeldolgozó áramkört, amelynek a teljesítménye egy komplett szuperszámítógéppel ér fel, már ami a valós idejű alkzatfelismerést meg ilyeneket illeti. Mellesleg ez előre programozott cucc, nem öntanuló neurális háló."
Hallottam róla. Ez még mindig sokkal egyszerűbb, mint azok az "oszlopok", amikbe az agykéregben rendeződnek az idegsejtek.