• dez
    "Na jó, ennyi erővel meg lehet kérdőjelezni a fizikai törvényeket is. Nem tudják, hogy a gravitációs állandó miért annyi, amennyi, és hogy ezt ki állította be. Ráadásul én ezt nem tekinteném a misztikum határának sem. Régen nem tudták, hogy a Föld gömbölyű, aztán valahogy mégis rájöttek."
    Teljesen félreértesz. Nem megkérdőjeleztem valamit, hanem leírtam, amit a kvantumfizikusok is mondanak, mint jelen tudományos tény.

"Nem az elméletről beszéltem most, hanem arról, hogy azt nem mondta itt senki, hogy a klasszikus fizika mindenható, és pontos. Ez csak a te lovad, és állandó megpróbálod ezt az állítást a szánkba adni. Kissé kezdek belefáradni, felejtsd már el ezt a klasszikus fizika dolgot, senki sem erről beszél rajtad kívül."
    Hát dehogynem! Te is és itt mások is a klasszikus fizikán belül képzelitek el az agyműködést. Pl. kukacos konkrétan kétségbe vonta, hogy bármi ezen kivül állóra (pl. kvantummechanika) bármi szükség lenne.

"Egyrészt ne döntsd el kérlek, hogy mit ismerek, hogy miről van fogalmam, meg miről nincs."
    Jaj, nehogy elismerd esetleg, hogy tényleg nem igazán ismered a kvantummechanikát (vagy akár a modern részecskefizikát).

"Másrészt valóban pontatlan vagy hiányos az anyag definíciója. Az én álláspontom szerint ami a világunkban megtalálható, az "anyag". Részletkérdés, hogy pontosan mi."
    Ennek így nem sok értelme van.

"Egyébként meg a materializmus sem csak azt jelenti már, mint 150 éve, és ez is komplett filozófiai irányzat, rengeteg oldalággal, különböző nézettel. Nem ám klasszikus fizika, meg atomok only, mint ahogy te gondolod. De nyilván egyszerűbb skatulyázni, meg lehülyézni mindenkit."
    Kurvára nem hülyéztem le senkit. Tisztában vagyok ezzel, de attól még te is (lásd a determinizmussal kapcsolatos felvetésed), és sokan mások is még mindig a klasszikus fizikán belül képzelik ezt el.

"Jó, ezt már megbeszéltük, hogy ez totálisan szubjektív."
    Ezzel nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról.

"Gyakorlati bemutatóra kíváncsiak. (Elmlékeztetőül: az 1M$-os díjról beszélünk, nem arról, hogy hol tart a tudomány)"
    Hát én pedig arról beszélek, és légyszives hagyj békén ezzel a díjjal.

"Számomra kapásból több sebből vérzik az elmélet, és mivel te hoztad fel a dolgot, ezért téged kérdeztelek. Nem baj, ha nem tudod a választ, de akkor talán azt mondd, és ne úgy állítsd be, mintha ez lenne a Végső Igazság a lélek nagy rejtélyére."
    Szerintem azok az agykutatók, akik ezt a teóriát felállították, szintén tisztában voltak azzal, amit írtál. Akkor nyilván tudnak valamit, amit mi nem, hogy mégis.

"A lélek problematikája is eléggé olyan, mint istené. Valahogy a tudomány fejlődésével párhuzamban menekül előlünk. A középkorban még úgy gondolták, hogy folyamatosan ki-be jár belőlünk. A "lélegzet" szavunk is ebből származik, ugye. Aztán az orvostudomány fejlődésével kiderült, hogy hoppá, az csak egy tüdő, az oxigén felvételére van, és semmi misztikus nincs benne. Na, akkor biztosan az agyban van. Na de jaj, ott sincs, nincs igazán olyan része az agynak, ami a lélek "tárolására" lenne alkalmas. Na erre itt az új "elmélet", hogy nem is bennünk van, hanem az agyunk mikrotubulusai "rádióznak" át a túlvilágra a léleknek. Sejnos ezt így folyamatában végignézve elég vicces."
    Nem tudom, mi ebben vicces, teljesen törvényszerű volt. Ugye nem azt akarod mondani, hogy számodra ez a fő érv, hogy "vicces"?

"Szerintem meg inkább az van, hogy az ember kurvára be van szarva attól, hogy az élete egyszeri és megismételhetetlen, és bármi mást hamarabb hajlandó elhinni, amivel megnyugtathatja magát, mint hogy elfogadja, hogy ez már csak ilyen. Mert fél. A haláltól."
    Lehet, hogy sokaknál ez van a háttérben, nálam pl. nem. Persze ez az általánosítás is jó érvnek tűnhet a számodra.

"Én legtöbbször csak kérdeztem, de mondd, mit hagytam figyelmen kívül?"
    Ha esetleg visszanézed, pl. nem csak úgy önmagában emlegettem a tudatos átélást.

"Én tényleg kíváncsi lennék valami természetfeletti dologra. Jó, tudom, tudatos átélés, meg a kvantummechanika "furcsaságai". És? Ennyi?"
    Ennyi? Miért is érzem úgy, hogy te valójában nem vagy kíváncsi semmi ilyesmire, hanem inkább csak azt keresed, mivel tudod lesöpörni az asztalról az egészet.

"Ez számodra bizonyíték a "túlvilág" létezésére?"
    Természetesen nem. De azt már megmutatja, hogy messze több a világ, mint amit a klasszikus fizikai világkép mutatott. És a tudatos átélés problematikájára a kvantummechanika sem ad választ.