Mit lehet csinálni hogy ne kelljen otthon üllni?
  • Shep
    #156
    Az a baj, hogy te is hírdeted itt az igét, közben meg te is kocsival jársz ahogy azt lent írtad, akkor? Egyébként meg nem a pórnép a hibás, hanem az a pár fejes aki a fiók aljára tette a környezetbarát és megújuló energiaforrások terveit, csak mert ha bevezetésre kerülnének akkr mi lenne az ő olaj/gáz/szén mezőivel.

    Aszfaltos téma: nem tudom tisztában vagy e vele miből is áll az az út amin nap mint nap jársz kelsz? A lényeg ugye, hogy van a bitumennek is több fajtája eltérő lágyuláspontokkal namármost annak idején az okos emberek vizsgálatok és számítások valamint tapasztalati úton meghatároztak, hogy mi is a kötelezően elérendő minőségi követelmény az országban, abban az esetben ha az úthoz használt bitumen a legótvarabb szar ami mellékutakra azért megfelel annak a lágyuláspontja is 57 C fok namármost mikor Pista megtervezi az adott utat és a hozzá tartozó anyagminőséget meghatározza akkor a szabványok, valamint egyéb előírások mostmár ugye nincs MSZ csak ez az egységes uniós okosság, de mivel útjaink nagy része nem túl fiatal ezért vehetjük az MSZ-es példát így hát Pista az MSZ alpján meghatározta a szükséges anyagminőséget (persze számítások is kellenek meg stb stb.) nademármostazonban :) a számításoknál és az MSZ-ben is a szélsőséges helyzetek úgy vannak figyelembevéve, hogy pl. hány éves gyakorisággal fordul elő az adott szélsőség. Jelen esetben az 57 fokot az aszfalt nagyon ritkán éri el, legalábbis mikor az előírások készültek volt pl. mit tudom én 4évente 1x vagy akármi, tehát nem azért olvad, mert az anyagot kispórolták amiatt csak nyomvályúsodás, felgyűrődés, kátyú stb. Persze az más kérdés, hogy nem az előírt minőségű anyagot építik be.
    A fent említett tervezési méretezési dolgok miatt van pl. az is, hogy megépítették a nyílfelszínő csapadékelvezető árkokat és jön a felhőszakadás és vergődik a pm. hogy a kivitelező így úgy, meg a tervező, holott a tervező nem hibázott csak éppen az nincs bekalkulálva az előírásokba, hogy az a hülye időjárás eddig soha elő nem forduló felhőszakadást idéz elő és 2x annyi csapadék hullik mint amennyit a hálózat elbír vezetni.
    NA kicsit hosszú lett nem is teljesen tökéletes, de remélem érthető.