• dez
    #104
    "1. Mivel a szokványos anyagról tudjuk, hogy ugyanazok a törvények érvényesek rá mindenhol, elég valószínű, hogy minden más anyagra is."
    Téves következtetés. Más alapokon felépülő anyag -> alapvetően más szabályok. Az egyedüli, amiben biztosak lehetünk, hogy hat rá a gravitáció. (Vélhetően a téridő-torzulás által.)

    "2. A sötét anyag valamilyen szinten kölcsönhat a normál anyaggal, így ha másképp működne, akkor az nagy valószínűséggel jelentkezne a kölcsönhatásukban is, és ami alaposan átalakítaná a világegyetem képét (mivel sötét anyagból sokkal több van)."
    Nem tudunk más fizikai v. kémiai kölcsönhatásról, csak a gravitációról.

    "3. Nagyon sok fizikai jelenség matematikai szükségszerűség (pl. szimmetriák)."
    Egyes szabályok megegyezhetnek, míg mások egész mások lehetnek.

    "Csak éppen a kvantumfizika alapvetően más mérettartományban működik. És a kvantumfizika határértékként tartalmazza a klasszikus fizikát (ha a Planck álandó tart a nullához)."
    1. Tagadod talán, hogy a kvatnummechanikának vannak kihatásai a makrovilágra is? Butaság lenne.
    2. Úgy tűnik, nem sikerült értelmezni, amit írtam.

    "Nem ezt mondtam. Csak hétköznapi racionalitás szabályai nem érvényesek rá, de mivel az agyunk csak azzal működik, nem tudjuk felfogni a kvantumfizikát."
    Erről is beszéltünk, de itt nem erre gondoltam. Erőltesd meg a memóriádat! (Mellesleg te csak a logikai-analítikus-deduktív bal agyféltekéről beszélsz. A nagyrészt jobb agyféltekei tudatalatti képességeiről nem sok fogalmad van. Lásd erről bővebben pl. itt. Agyfélteke dominancia teszt itt.)

    "Ez pedig nem a kvantumfizika sajátsága, hanem a természet törvényeié."
    Én arról beszélek, hogy pl. a klasszikus fizika törvényeinek nagyrészt ismerjük az alapjait, ellenben szerinted nem érdemes keresni összetett kvantummechanikai történések holjait és hogyanjait.

    "Nem valaki."
    Nem véletlenül volt idézőjelben. De mellesleg ezt nem tudhatjuk.

    "Lehetséges, de a látható világegyetem az egyetlen egy eset."
    Mi most itt a sötét anyagról beszélünk, ami látható annyiban, hogy érzékeljük a gravitációs hatását. Tehát tudjuk, hogy van, de hogy milyen formában, arról fogalmunk sincs.

    "De mivel hogy a sötét anyagról csak annyit tudunk, hogy van gravitációs tere, nem sokra megyünk a fantáziálással. Sci-fi regény lehet belőle, de tudományos publikáció nem."
    Miért ne lehetne, ha valaki tökéletes matematikai alapokon kidolgoz egy ilyet?

    "- a sötét anyag is csak 13 milliárd éves."
    Amennyiben helyes az ősrobbanás elmélete. Amúgy ez "nem sok"...

    "- az evolúció egy matematikai model, független az anyagtól, így bármiből is alakul ki az élet, egy jó nagy halom szabály érvényes lesz rá, amit itt a Földön megtanultunk (kivéve persze ha mesterséges életről van szó, de ahhoz meg nem is kell sötét anyag)."
    Ezzel nagyjából egyetértek.