• BiroAndras
    #103
    "Igen, a normál anyagra vonatkozóak... De ki tudja, az ismeretlen építőkövekből, és/vagy ismeretlen szabályrendszeren alapulóan felépülő anyag esetén miféle fizikai törvények érvényesülnek."

    1. Mivel a szokványos anyagról tudjuk, hogy ugyanazok a törvények érvényesek rá mindenhol, elég valószínű, hogy minden más anyagra is.
    2. A sötét anyag valamilyen szinten kölcsönhat a normál anyaggal, így ha másképp működne, akkor az nagy valószínűséggel jelentkezne a kölcsönhatásukban is, és ami alaposan átalakítaná a világegyetem képét (mivel sötét anyagból sokkal több van).
    3. Nagyon sok fizikai jelenség matematikai szükségszerűség (pl. szimmetriák).

    "Lásd akár a kvantummechanikát"

    Csak éppen a kvantumfizika alapvetően más mérettartományban működik. És a kvantumfizika határértékként tartalmazza a klasszikus fizikát (ha a Planck álandó tart a nullához).

    "Előbbiről magad mondtad, hogy bármilyen különleges törvények is vannak, nem érdemes a racionális "hátterét" keresni, mert olyan nincs is."

    Nem ezt mondtam. Csak hétköznapi racionalitás szabályai nem érvényesek rá, de mivel az agyunk csak azzal működik, nem tudjuk felfogni a kvantumfizikát.

    "Egyszerűen csak így-és-így van, és kész."

    Ez pedig nem a kvantumfizika sajátsága, hanem a természet törvényeié.

    "Mintha "valaki" úgy döntött volna, ez legyen így, az meg úgy."

    Nem valaki.

    "Nos hát, a másik esetben (illetve ki tudja, hogy összesen hány eset van...) meg egész mást találhatott ki"

    Lehetséges, de a látható világegyetem az egyetlen egy eset.

    ""Az már érdekesebb kérdés, hogy létezhet-e a sötét anyagon alapuló élet."
    Naná, hogy érdekes! :) Lehet izzítani a fantáziát!"

    De mivel hogy a sötét anyagról csak annyit tudunk, hogy van gravitációs tere, nem sokra megyünk a fantáziálással. Sci-fi regény lehet belőle, de tudományos publikáció nem.

    "Az #52-re gondolsz? Nem tudom, azoknak mi közük ehhez."

    #55-re.
    Konkrétan arra, hogy:
    - a sötét anyag is csak 13 milliárd éves.
    - az evolúció egy matematikai model, független az anyagtól, így bármiből is alakul ki az élet, egy jó nagy halom szabály érvényes lesz rá, amit itt a Földön megtanultunk (kivéve persze ha mesterséges életről van szó, de ahhoz meg nem is kell sötét anyag).