• dez
    "Nyílván azért nőtt a sugárzás, és jobban kell vigyázni"
    Helyett: erősen nőtt a sugárzás, és igencsak kell vigyázni.

"de azért messze nem olyan rossz a helyzet."
    Dehogynem.

"Ennél sokkal veszélyesebb dolgok is leselkednek az emberrre a mindennapi életben."
    Nem, ez a legveszélyesebbek közé tartozik. A bőrrák az egyik legagresszívebb rákfajta, és akár egy komolyabb, vagy néhány enyhébb leégés megsokszorozza a kialakulásának esélyét.

"A 10%-os átlag pedig azt jelenti, hogy pl. nálunk kisebb, a sarkköröknél meg nagyobb az ózon hiány."
    Tévedés. Az egyenlítőnél kisebb, mint 10%, a sarkkörön meg jóval nagyobb. Mi kb. középen vagyunk, így itt több is lehet, mint 10%.
    És ugye nem felejted el, amit az idézett szöveg közölt: az UV-B növekedés exponenciálisan növekszik az ózonréteg vékonyodásával.

"Nem terjesztem, csak mondtam."
    Ha magadban mondanád, akkor nem terjesztenéd.

" "Mellesleg emiatt növekedett meg az UVA jelentősége is, mert az is hozzáteszi a magáét, és a károsodott bőr egyre érzékenyebb."
    Az UVA-t eleve kevésbbé szűri az ózon."
    Mondatértelmeződ hibás, javíttasd.

"Pedig de. A számítások és a mérések is azt mutatják, hogy megindult a csökkenés (2000-2002 környékén volt a csúcs)."
    Csakhogy nemrég kiderült, hogy korábban hibásan mértek.

"Erre mondtam, hogy ésszel."
    Az már nem napozás. És így már fürdeni sem lenne szabad, mert a vízben is ér a fény.

"Miért? Nekem pl. remekül megy."
    Kit érdekel, a többi ember nem a te klónod.

"A bikini nem régóta divat."
    Nem csak a prűd fehérek éltek ezen a bolygón a múltszázadban...
    És nem csak nők vannak: a férfiak legtöbbször fedetlen felsőtesttel napoztak régen is.

"Anem strandolós emberek meg megfelelő öltözékben napoztak (ileltve dolgoztak a napon)."
    Aha, fedetlen felsőtesttel. A keletiek és a mexikóiak voltak olyan bölcsek, hogy nagy szalmakalapot használtak, de a fehérek között ez nem igazán divat.

"Mert a napozás mennyisége növekszik."
    Tévedés, a '80-as évek óta inkább csökken.

"Ha valaki tutira nem akar bőrrákot, akkor valóban egyáltalán nem szabad napoznia, de ez megint csak igaz tökéletes ózonpajzs mellett is (az is csak csökkenti a sugárzást, nem szünteti meg)."
    Számottevő különbség van.

"A számítógépes modellek nyílván ezzel is számolnak."
    Itt több lehetőségről van szó, egy modell nem tudja megmondani, melyik fog bekövetkezni.

ps. te most valami kísérleti fórumozó AI vagy, vagy valami alvajáróként válaszolgatsz?