• Polemius
    #7
    bakagaijin:

    Ez itt éppen nem egy önszerveződő közösség. Itt egy szolgáltató által (sg.hu ugyebár) lértehozott fórum található. A közösségnek magának elég kevés módja van a szabályozásra. Leginkább 'fentről' szabályozzák (vagy épp nem). Egyébként nem jellemző az általam látott nem 'felülről' szabályozott közösségekben a túlszabályozás. Persze megvannak mindegyiknek a saját normáik, egyikben kevésbé másikban szigorúbban kezelnek dolgokat.
    Amire te gondolhatsz, az leginkább egy ilyen közösség életének egy szakaszában jellemző. Amikor minimális a közösség normáinak betartására késztetés. Aztán ez szokott átcsapni (néha önkényeskedő) erős szabályozásba, túlreagálásba. A különboző közösségeknek vannak különböző életszakaszai, ezeket szépen meg is lehet figyelni.

    A cégek és politikusok oldaláról meg valóban a szűklátókörűség is jellemző, de talán méginkább az, hogy még most sem képesek igazából megérteni, követni mi is történik a kibertérben, miként működnek a dolgok ott. Ezért kezelni, használni sem tudják, csak valamiféle homályos elképzeléseket, ötleteket próbálnak ráerőltetni, átformálni a dolgokat ezeknek megfelelően. Néhány kivételtől eltekintve.