Minden ami a VST hangszerekkel összefügg
  • queensryche
    Üdv megint!

Egy fontos döntés előtt állok. Mielőtt még belemerülök a számítógépes zenekészítésbe, elengedhetetlen megteremteni az elfogadható
    minőségű ( ez természetesen stúdió minőséget jelent) megszólalás alapfeltételét mind a munkafolyamatokat,( programon belüli használhatóság),mind a zene visszahallgatását figyelembe véve. Ennek természetesen sok egyéb szegmense van az én esetemben ( gitáros), gondolok itt a számomra előbb utóbb valószínűleg számításba jövő erősítő mikrofonozásos felvételtől kezdve a jó minőségű lehallgató rendszeren át a számítógép teljesítményének fejlesztésén keresztül(proci, RAM) egészen stúdiókban használt vasakig.
    Ez még a távoli jövő (leszámítva a gépfejlesztést), de reális, amennyiben nekem tetsző eredmény születik a cubase (és nyilván más egyéb használható progik - samplitude, masterprogik - stb.)"bűvölésből" . Az első és legfontosabb dilemma a hangkártyakérdés. Úgy döntöttem, hogy kikérem a véleményetek, mert bár jó ötlet leírásokat olvasgatni ( pl. az absolute oldalán), vagy
    fórumokat böngészni, de igazság szerint egy idő után elbizonytalanodik az ember...(főleg én, aki bár régóta szgépfelhasználó vagyok, nem csapott meg ennek a világnak a szele. Értsd: nem vagyok naprakész
    se a programokat, se magát a számítástechnika fejlődését és nyelvezetét illetően. ) Nyilván nem mindegy, ki mire és hogyan akarja használni az adott kártyát, ettől (és persze a pénztárcától) függ, hogy melyik választás mondható optimálisnak.
    Gondoltam, leírom az alapvető paramétereket, valamint a felhasználás célját-milyenségét, hátha kapok hasznos tanácsokat-tippeket a vásárlást illetően.

Az első és legfontosabb: Meglepő mód én sem vagyok "milliomos", így a hatjegyű számok nem jöhetnek szóba. ( Ha így lenne, könnyebb is lenne "tuti befutót" választani:))
    Kb. 50-60(max70) a határ, ennél többet ezzel a tudással és így, az út elején nem is szeretnék kiadni.

Alapvető szgép konfig: Intel Core2 4300 1.80GHz proci, 2 Giga RAM.
    A jelenlegi lehallgató rendszer a legalapabb: A hangkariról kijövő jelet tranyós hifi hajtja meg 2.0 hangrendszerrel. ( magyarul erőlködő + 2 sony hangfal :))
    Ami ennek fejlesztését illeti (monitorhagfalak, meg ki tudja még mi) az nem most lesz :)

Felhasználási irány: Ez fontos. Gitáros lennék, tehát elsősorban ez határozza meg a felhasználás fő irányát. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy többségében (legalábbis most) a felvételeket egy előfokról, illetve előfokkal rendelkező effektről ( a marshall végfok kimenetét nem merem rákötni a gépre, nem tudom mit tenne vele...) bonyolítanám.
    Ez nagyon fontos, mert ahogy látom, többségben vannak azok, aki kizárólag vst-znek és max a midivezérlőt használják beviteli eszközként - ezt csak azért írom, mert nyilván nekik is speciális
    igényeik vannak a kártyát illetően ( gondolok itt a DSP-re)

Célom: a lehető legélethűbb dob+bass, illetve billentyű ( esetleg vonósok + egyéb színesítő hangszer) VST bevitele, valamint legalább 6-8 audió gitársáv problémamentes kezelése, valamint esetleges effektezése Itt igazából már csak a kész gitárhang utólagos egyéb effektezésére, alakítására - EQ, dinamika - gondolok, mert terveim szerint már a kész, effektezett hang menne be felvételkor. Bár nyitva hagyom az olyan progik használatának lehetőségét, mint pl. a Guitar rig - hátha ki lehet hozni belőle jobbat, mint a saját vasból.

Ebből már látjátok, hogy kb. mire gondolok, mik a nagybani irányvonalak.

Ami a kártyákat illeti az absolute erősen nyomja az EMU-t, aminek DSP-je jól hangzik, kérdés, hogy konkrétan én mennyire használnám ki. ( a nem valós idejű effektek ha jól értem nem igényelnek ilyet)
    Aztán ott az M-audio, ami állítólag megbízható, bár ott ebben az árkategoriában nincs DSP.
    Valamint itt van ez is:
    http://www.absolute.hu/webshop/?pid=1172&back=4

Elvileg "nekem lett kitalálva", de amint már írtam, tapasztalat híján nem tudom ténylegesen megítélni...

A többi gyártóról még ennyit sem tudok...

Megköszönök minden hozzászólást és segítséget.( a terjedelemért sorry)