Minden ami a VST hangszerekkel összefügg
-
TokraFan #4890 Na de ha már 90-es évek synthpop, akkor számomra meghatározó volt a Depeche Mode. Nagyjából minden szempontból. Az más kérdés, hogy ott 3 ember együttes tehetsége kellett a végeredményhez, amikor az egyik hiányzott közülük akár a kezdetekkor, akár később, akkor nem igazán működött. Pl. Sound design területen vitathatatlanul úttörők voltak, legalábbis azok között, akik értékelhető sikereket is elértek.
Olvastam egy könyvet amiben leírták -pontosabban Alan Wilder-, hogy milyen eszement helyeken vett mintákat, amiket aztán alaposan szét filterezve és effektezve raktak bele a zenébe. Ez ma már nem nagy történet, de akkoriban a billentyűsök 99,9%-ka csak ott tartott, hogy nyomatta a preset string-et és a többi kommersz hangszínt.
Emlékszem, nyálcsorgatva néztem és hallgattam az akkoriban elérhetetlennek tűnő Emulator II.-, vagy a PPG Wave 2.2-t. Az Emu-kban legendásan jó konverterek voltak, később ezt mondjuk sikerült elcseszniük. Emu 3 már nem az igazi, Emu 4 Rack első szériája még szépen szólt, a többi verzió már leromlott. A szoftveres -kvázi utolsó- Emu pedig már inkább volt kínos, mint innovatív és jól használható, bár ott már a hangminőség ugye hangkártya függő is volt.