Minden ami a VST hangszerekkel összefügg
-
RME hangkártyán nincs mikrofon bemenet... de erre ti is rájöttetek. :) Szerintem nem is kell. Az RME gyártócég úgy gondolja, ha valakinek RME-re van pénze, annak van pénze profi stúdió kondenzátormikrofonra. Ahhoz meg úgy is kell fantomtáp. Ha meg van fantomtápod... akkor meg van line kimeneted is :))). Ehhez kell egy profi mikrofon előfok, ami lehet csöves. 100e-nél indul. Egyetlen "profi" hangkártyán sincs mikrofon bemenet. Ettől függetlenül hallottam már szép felvételeket E-MU kártyával is. Mindezektől függetlenül amikor megszólal egy férfi hang csöves előfokon keresztül, és a fejhallgató leszáll a fejedről a dinamikától... azt egy szimpla mikrofonbemenetes hangkártya nem tudja produkálni :)... de ez is igénytől függ. Ha igazán jó minőségű mikrofonos felvételt akarunk készíteni, (európai szintűt) alsó hangon 600-700 e nél indul. Ellenkező esetben beleolvad a sok gagyi magyar szarok közé. És persze az utomunka az ami nagyon sokad dob rajta.
A legnagyobb baj általában, hogy nincs összehasonlítási alapja az embereknek. Annó én is úgy gondoltam, hogy majd 50e forintos hangkarival meg 100e forintos mikrofonnal megváltom a "világot". Amikor megvettem ezeket örültem neki mint majom a farkának :) Aztán Európában sikerült bejutnom egy komoly stúdióba ahol megmutatták hogyan szól egy 1 millás mikrofon 1 millás előfokkal meg 1 millás kompresszoron átküldve. Konkrétan könnybe lábadt a szemem és mondtam, hogy felgyújtom a szaromat amiről azt gondoltam, hogy milyen fasza.
Bocs a hosszú kommentért :) ezt csak azért írtam le, mert ha van rá keret, akkor minden kép érdemes rákölteni, 1. azért mert hihetetlen élményt nyújt a munka során, 2. ha tényleg komolyan gondolja az ember és eljut a dal a kiadókhoz, az ottani szakemberek egyből levágják ha gagyi cuccon lett rögzítve (akár ének vagy élő hangszer). 3. később rá fog jönni az ember, hogy kidobott pénz volt.
Ha ez a cél akkor egy hangkáragya alsó hangon 100e-nél indul, ellenkező esetben lehet gyártani a gagyi szarokat, vagy otthoni bohóckodásra teljesen jó :).