remark#61
Csak annyit fuznek hozza hogy az USA-ban 2001 elott az identitasproblema egyre nagyobb gondokat okozott. Egyre kevesebb es kevesebb ott elo vallotta magat amerikainak. Ez komoly gond, mikor az USA fennmaradasanak alapja az egyseg (=unio) lenne. Egy egyseges USA vilagszinten is tudja az erdekeit (a kissebbségét) kepviselni, de egy szethuzo az nem.
9/11 ugy kellett mar az USA-nak mint ehezonek a falat kenyer. Az USA-ban a Romai Birodalomhoz hasonlo szetesest vizionaltak mar egyes kutatok. 9/11 utan az identitas problemaja (=szethuzas) ideiglenesen (!) megoldodott. 9/11 utan szinte mindenki ujra amerikainak vallotta magat, es ujra kozos cel vezerli az ott elo milliokat. (Mint a vilaghaboruban, vagy mint a kommunizmus eloretorese idejen.)
Az USA halala igy szvsz az lesz, mikor kifogynak a(z egyebkent - a szo szoros es atvitt ertelmeben is - sokszinu) lakossagot mestersegesen osszekovacsolo trukkokbol.
Ugyhogy habar az EU-t divat elmarasztalni minden elkepzelheto dologert, egy europai unio teljesen mas (szerintem stablilabb) alapokon nyugszik mint egy amerikai. Szerintem nagyobb belso tamogatottsaggal bir, az emberek maguk is erzik az osszefogas szuksegesseget (es nem ugy van az ideologia rajuk eroszakolva). Ezert habar kevesbe egyseges (azaz kevesebb ponton egyseges) az EU mint az USA, ami egyseget megteremtettek, az legalabb megalapozottabb. Persze a kerdes nem ilyen feher-fekete, de szerintem kimutathato egy effajta kulonbseg az amerikai es az europai unio kozott.
(Persze az europai unio se fog mukodni, ha az europai lakossag nagyobbik resze szep lassan europaitol idegen kulturaval rendelkezove valik, mint ahogy amerikaban is lassan kissebbsegbe kerulnek az amerikai ertekrenden nevelodottek.)
Igy kuzdenek egymassal ma "birodalmak". Hosszu tavon melyik "birodalom" vagy melyik "civilizacio" lesz sikeres?