• Vieri85
    Most sajnálom nagyon, hogy nem faggattam ki egyik tanár erről az ügyről. Az egyik előadáson mintha szót ejtettek volna erről az esetről.

A tények konkrét ismerete nélkül én azt tudnám hozzátenni, hogy ha egy ilyen vázas épületben elvágnak egy két oszlopot, akkor ne számítsunk rá, hogy a többi el fogja bírni. Igaz visznek az egész szerkezetbe úgy 2x biztonságot, de ettől függetlenül még a szilárdsági határra terveznek.
    Ha a fesztáv 3x-ra nő azzal, hogy két oszlop kidőlt, akkor pl egy központi nyomaték gerendánál (q*l^2)/8 ... a távolság négyzetesen szerepel pl.

Amikor elszakadt az a "pár" oszlop, akkor a többinek kellene felvennie a nyomatékokat, nyíró és normálerőket. Én nem várnám, hogy sokáig megáll egy ilyen épület.
    A lángok miatt a hőmérséklet megemelkedett és ha volt benne tűz elleni védelem, ha nem, akkor is csak véges ideig bírják az acél tartóoszlopok. Itt sem várnék egy-két óránál többet, ráadásul egy meggyengült szerkezetnél nagyobb erők is hatnak rá... én csodálkozom, hogy eddig kibírta.

Még egy figyelemre méltó dolog: a szerkezet mindig jobban tudja a mechanikát, tehát ha az önmagába roskadt, akkor az úgy van és kész.

A titanicnál meg úgy tudom, hogy rideg törés következett be... akkoriban rengeteg acél híd és mérnöki szerkezet ment így tönkre.