BiroAndras#36
"Ne elemezgessuk mar a terrorizmust onmagaban."
Nem önmagában elemezgetem.
"Nezd meg ki harcol es ki ellen ily modon, es utana gondold ujra az egeszet."
De hát én is pont arról beszélek, hogy ha ugyanez más környéken történne, egész más lenne az eredmény.
"Ha Irakban nem lennenek amerikaiak akkor talan mar nem is lenne terrorizmus."
Na azért ez erős túlzás. Meg attól, hogy minket nem robbantgatnak, még egymást ölnék masszívan.
"USA szerint ez a ket verzio van. Pont ezert tevednek."
Természetesen nem csak ezek a lehetőségek, de minden más megoldás sokkal hosszabb távú. És ha az emberek halomra ölését próbáljuk megakadályozni, akkor nem nagyon érünk rá.
""Igen, pl. itt Európában is jártak, és az mondjuk épp működött."
Tipikus amerikai hozzaallas."
???
Elkergették a nácikat, nem? És a népek örültek ennek, nem?
"En ugy latom hogy a donto ok amiert az ENSZ kudarcot"
Ki beszélt az ENSZ-ről?
"Nehogy mar barmiert is az amerikaiakat szeretni kelljen, ellehetetlenitik az ENSZ mukodeset"
Azért azt sem egyedül csinálják.
"ugyhogy nekem te az amerikaiakat ne dicserd"
Hol dícsértem őket???
""Az első iraki háború is jól sült el,"
Annyira jol, hogy kellett egy masodik is utana."
Nem kellett.
"Tudomasul kell venni hogy annak, hogy vesszuk az olajat, politikai hatasai is vannak. Regiok jovojet szabja meg."
Hát igen. Iszonyatos mennyiségű pénz megy oda. Aztán hogy mire fordítják, az leginkább tőlük függ. Vannak régiók, ahol modern civilizácót építenek (pl. Dubai), máshol meg csak fegyverkeznek (pl. Irak).
"Felelosseggel tartozunk azon dontesunkert hogy egy ilyen helyzetet eloideztunk."
Igen, de nem csak mi idézzük ám elő. Nem lehet mindent egyvalakire kenni.
"olyanokkal akik amerikat csuklobol nekialljak vedeni..."
Senki nem védi őket. Én csupán azt próbálom megértetni, hogy az USA nem a Nagy Sátán, és az összes többi népek nem szentek. Hogy az USA kavarja a szart, annak egyetlen oka, hogy neki van elég ereje hozzá.
"Az egesz afgan problema is ugy kezdodott hogy valaki egyszerubbnek latta a talibokat tamogatni."
Nem ez a lényeg, hanem az, hogy a beavatkozás sikeres volt.
"Ahogy mondod, Vietnam, Haiti, Szomalia, Ruanda stb. stb. Jo peldai hogy hogyan nem kellene a konfliktusokat kezelni."
Én épp az ellenkező esetekről beszélek, ha esetleg nem tűnt volna fel.
Egyébként kíváncsi lennék, hogy te hogyan kezelted volna jobban azokat a konfliktusokat. Nem jó megoldás az sem, ha nem avatkozunk be, mert ezrek, vagy akár milliók halnak meg akkor is.
"Abban semmi jo nincs, hogy minden letezo nemzetkozi problemat hadsereg bevetesevel akarnak megoldani."
Senki se mondta, hogy minden esetben a katonai megoldás a jó.
"Beke es demokracia teremtese fegyverekkel. Nevetseges. Ugyhogy ezt csak rosszul lehet csinalni."
Bármennyire is nevetségesnek hangzik a számodra, a történelem épp azt bizonyítja, hogy nagyonis működik.