remark#18
Szerintem egyaltalan nem volt tudomanyos ertelemben jelentos szerepuk a szerzeteseknek a Romai Birodalom utan. Persze minden attol fugg, mit ertunk tudomanyos alatt.
Az 1500-as evektol lathato ujra igazi tudomanyos fejlodes, azelott utoljara a Romai Birodalom idejeben volt jelentos tudomanyos elet. Kiesett nagysagrendileg 1000 ev, amiben massal volt elfoglalva Europa.
A keresztenysegnek megvolt a maga szerepe Europaban ekozben, amit nem akarok kissebiteni, de ez a szerep szerintem a tudomanyok szempontjabol nem volt jelentos.
Az 1500 as evek utan nem egy tudos nyult vissza ujra a pl. gorog tudosok munkaihoz. Az egyik legfontosabb felismeres, ami tehat az 1500-as evektol kezdett ujra elfogadotta valni, az az lett, hogy az ember kepes maga valaszt adni a (ma ugy mondanank tudomanyos) kerdesekre, es nem kell a vallashoz vagy az okori tudosok munkaihoz fordulnia. Ugyhogy maga az a felismeres, hogy "en is tudhatom, nem kell mas tanitasat keszpenznek vennem" az nagyjabol 500 eves. Ez alatt az 500 ev alatt ezt a (mondjuk igy: vilag)nezetet sok iranybol erte tamadas, es ugy latom hogy amerikaban ma ujra reneszanszat eli a jozan esz jelentosegenek megkerdojelezese.
A keresztenysegrol meg annyit, hogy az, hogy volt nehany szerzetes aki tudomanyos ertelemben is alkotott valamit, vagy hogy nehany tudos vallasos volt, az meg nem jelenti azt hogy kimondhatjuk hogy a tudomany szempontjabol a szerzeteseknek es a vallasnak komoly (es pozitiv) szerepe lett volna. Szerintem.
Einstein se hiszem hogy osszekeverte a vallasos eletet a tudomanyos elettel. Bizonyos kerdesekre gondolom az egyik teruletrol szerzett valaszt, mas kerdesekre meg a masik teruletrol. Ugyhogy ha belemennenk hogy milyen kerdesekrol is van/volt szo, valoszinuleg elesen elhatarolhato lenne az, hogy mely kerdesekre adott tudomanyos, es mely kerdesekre tudomanyoktol tavol allo valaszt. De ez csak spekulacio, Einstein-rol nem olvastam ilyen kerdeseket feszegeto konyvet...
Szoval szerntem egy vallasos ember is lehet tudos, es egy tudos ember is lehet vallasos. De a ketto nem mosodik ossze.