assdf#83
Akkor máshogy teszem fel a kérdést:
ha te ismert programozó leszel, akkor ki fog neked jól fizető munkát adni?
És az aki ilyen jól fizető munkát ad neked, az miből fogja előteremteni a te fizetésed? Szóval mindenképp kell egy fizetős valami ami biztositja neked a fizetést, és én nem fetétlen látok abban előnyt, hogy amit nyerek a vámon azt kifizetem majd a réven...
Azt kéne belátni, hogy ez az un. szolgáltatás/tartalom alapú új mesés kincsesbánya valójában egy ugyanolyan lufi, mint volt korábban az it cégek lufija. Mindenki áhitatosan emlegeti hogy szolgáltatás, meg tartalom alapú web, meg web2 stb stb, de ezek mögött valójában nincs semmi. Persze egy-két cégnek nagyon jól megy (pl google), de ők a piacon lévő it munkaerő töredékét foglalkoztatják csak. Csak ez a dolog még nagyon új és mivel néhányaknak bejött, sokan most azt hiszik hogy ez az új aranytojást tojó tyuk, de hamar ki fog derülni, hogy az egész csak mese.
Egyébként én ismerek több embert akik nagyon értenek a linuxhoz, és linux kernelt is fejlesztenek, és meg fogsz lepődni, mind egy olyan cégnél dolgozik, ami linux alá fejleszt egy nagyon drága fizetős kereskedelmi szoftvert. És én még egyiktől sem hallottam olyat, hogy ő majd ezentúl igyen fog dolgozni az emberiség javára...
Viszont Caro-nak abban igaza van, hogy ettől még egy-egy szoftvert össze lehet dobni ingyenes alapon (bár azért egy oprendszer megirásához nagyon komoly szervező munka kell, és ennek vannak költségei), de ettől az még nem reális és fenntartható igény hogy minden szoftver legyen nyilt forrású és ingyenes.