• szivar
    #125
    Esetleg víz mint energiatároló 'eszköz' nem lehetne megoldás? Igaz hogy csak hőenergiát lehet benne tárolni, bár nem a legjobb hőtároló anyag - de valószínűleg a legolcsóbb, illetve nem nagyon mobilizálható, de pl. egy családi ház energiaigényét el lehetne raktározni, nyárról télire...

    Napkollektorok esetén a hatásfok sokkal magasabb, mintha napcellákkal lenne kivitelezve a dolog, egy családi ház esetében (megfelelő méretű hőtároló alkalmazásával) már a jelenlegi energiaárak (meg a méregdrágán árusított 'solar' cuccok) mellett is belátható időn belül megtérülhet a beruházás(ha csak a fűtést tekintjük). Ha a begyűjtött hőenergiát vmi úton-módon át lehetne alakítani elektromos energiává, akkor az sok 'új' felhasználási területet nyújtana.

    Fedezhetné a ház elektromos áramra való éhségét (+télen a fűtést), talán még egy elektromos autó energiaigényét is. Csak hát a víz helyigénye, az igen gázos, többezer m^3 lenne. Viszont a föld alatt nemigen foglalná a hasznos helyet... Illetve nagyvárosokban nehézkes lenne a kivitelezése a dolognak :(.