Informatikai állások keresése, bemutatása stb.
  • CattiBrie
    Sziasztok!

Elvileg teljesen mindegy, hogy diplomád (főiskola / egyetem) vagy csak OKJ-s papírod van. Viszont gyakorlatilag nem.

Ha viszont leginkább programozó, fejlesztő pozíciót szeretnél betölteni, akkor:

Vannak olyan cégek, ahol első körben az szerint szortírozzák a beérkezett pályázatokat, hogy van-e felsőfokú végzettséged (akár folyamatban), avagy sem.
    Biztos vagyok benne, hogy mindenhol számít az eddigi tapasztalatok része az önéletrajzodnak.
    Tapasztalatnak elsősorban nem az otthon pötyögött program számít, hanem inkább például egy komoly projektben való részvétel.

Ha a CV-d alapján elnyered a tetszését a cégnek, akkor behívnak interjúra. Ha ekkor is szimpatikus vagy, jön a következő kör, ahol megnézik, hogy gyakorlatilag mire vagy képes és mennyi igaz abból, amit ők elképzeltek rólad az önéletrajzod alapján. Megnézik, hogy valóban otthon mozogsz-e az adott programkörnyezetben, tudod-e használni a programnyelvet. Meg vannak-e a szükséges ismereteid.

Szerintem inkább kisebb cégekre lehet az jellemző, hogy nem nézik a papírokat és inkább csak tudást kérnek. Viszont amennyiben nagy cégnél szeretnél dolgozni, akkor inkább irány az egyetem és a felsőfokú papír szerzés.

Nyelvizsga meg csak olyan pozíciókba kell, ahol kell emberekkel beszélgetni. Például egy kódoló progrmaozónak nem kell tárgyalóképes angol nyelvismeret. De ha már például helpdeskenek mész, akkor az természetesen előny, sőt feltétel lehet.