436
Informatikai állások keresése, bemutatása stb.
  • grizzly21
    na igen, de aki tud társalgási szinten beszélni angolul, és szakmabeli az tudja a szakmai angolt is, te is ezt mondod nem?:)
    mert amit idéztél "a szaktudás nem kell, csak az angol nyelv" abbol az következik, hogy a szaktudás az komolyabb a társalgási "normál" angolnál.:)
  • autoszimulator
    Pedig az igazán nagy pénzek a külföldi érdekeltségücégekben vannak ;)

B/K rövidítéstől meg tényleg a szőráll fel a hátamon -.-
  • PíszLávJuniti
    Én utálom ha a szakszavakat is lefordítják.. Követhetetlen dolgok kerülnek ki belőle. A kedvencem ha egy rövidítést magyarosítanak pl B/K .
    (ami az I/O nak a magyarosítása. rühellem )
  • CattiBrie
    Én ketté választom az angol tudást. Van az egyik, amelyikat munkám során használok, angol szavak a szoftverben, stb. És van a másik, ami társalgási. És e kettőt kb nem lehet összehasoníltani.

Én nagyon jól elboldogulok minden angol szoftverrel, de még is azt mondanom, hogy nem tudok angolul. Sőt, azt is hozzá veszem, hogy minden nap beszélek (írok) a Tibia nevű játékban angolul, de naés? Ez nem az a társalgási angol, mint amit egy cég elvár.

Amúgy a fájl, a hardver és a szoftver szavak elfogadott magyar (magyarosított) szavak. :)
  • grizzly21
    szerintem meg nem. kis projektek vannak itthon is, persze. abbol van elég, de a komoly cégek nem szarakodnak Magyarországgal
  • grizzly21
    azt már nem tudom ki írta, de milyen szaktudásról beszélünk?:) az informatikában minden szó angol, file, hardware, program, stb stb stb nincs olyan szó amit leforditottak volna, ami van az meg hasonlit, de aki informatikát tanul az lépten nyomon találkozik az angol szakszavakkal:)
  • MeTaL
    cégtől függ
  • MeTaL
    sztem ez is baromság grizzly...
  • grizzly21
    nem igazán, csak külföldi a megrendelő, és ez a legtöbbször így van. itthon lassan már senkinek nem lesz pénze arra hogy bármilyen megrendelést adjon le..
  • CattiBrie
    Valakinek volt valami olyan kommentje, hogy a szaktudás nem kell, csak az angol nyelv. És ez az ami nem igaz.
    (Persze itt megint fontos lehet, hogy milyen cég, és milyen pozíció. De én alapból magyar cégrők beszélek. :P)
  • MeTaL
    Hát igen..
  • CattiBrie
    Jó, én meg tudok olyat, ahol egyáltalán nem kell. Nyilván van ilyen is meg olyan is. Egyébként szerintem ahol, mindenki magyar és követelik az angolt, az nyilván valami külföldi tulajdonban lévő cég - nekem ez nagyon nem szimpatikus, nem mennék ilyen helyre.
  • MeTaL
    Akinek van kedve IRCen chatelni az szóljon. :)
  • PíszLávJuniti
    Nyelvvizsga ügyileg ez nem igaz. Jó pár programfejlesztő cégről tudok, akiknél kötelező a nyelv, hiába minden kollégád magyar, a kommunikáció nyelve angol. Mind program dokumentálásnál, mind vállalati emailekben..
  • MeTaL
    Pl. én OKJ-s iskolában fogom tanulni a Ciscot. Ott "csak" 40.000 Ft / félévbe fog kerülni. Azért mondtam, hogy csak, mert máshol nem igen van ilyen lehetőség, hogy egy szakma mellé tudsz választani modult ( ciscot ). Ha külön szeretnél ciscot tanulni, akkor úgy drága mulatság... Több százezer forint.
  • MeTaL
    Szia, köszi szépen az információkat.
  • CattiBrie
    Az informatikusok keresnek a legjobban
    Tippek és tanácsok: álláskeresőknek
  • CattiBrie
    Sziasztok!

Elvileg teljesen mindegy, hogy diplomád (főiskola / egyetem) vagy csak OKJ-s papírod van. Viszont gyakorlatilag nem.

Ha viszont leginkább programozó, fejlesztő pozíciót szeretnél betölteni, akkor:

Vannak olyan cégek, ahol első körben az szerint szortírozzák a beérkezett pályázatokat, hogy van-e felsőfokú végzettséged (akár folyamatban), avagy sem.
    Biztos vagyok benne, hogy mindenhol számít az eddigi tapasztalatok része az önéletrajzodnak.
    Tapasztalatnak elsősorban nem az otthon pötyögött program számít, hanem inkább például egy komoly projektben való részvétel.

Ha a CV-d alapján elnyered a tetszését a cégnek, akkor behívnak interjúra. Ha ekkor is szimpatikus vagy, jön a következő kör, ahol megnézik, hogy gyakorlatilag mire vagy képes és mennyi igaz abból, amit ők elképzeltek rólad az önéletrajzod alapján. Megnézik, hogy valóban otthon mozogsz-e az adott programkörnyezetben, tudod-e használni a programnyelvet. Meg vannak-e a szükséges ismereteid.

Szerintem inkább kisebb cégekre lehet az jellemző, hogy nem nézik a papírokat és inkább csak tudást kérnek. Viszont amennyiben nagy cégnél szeretnél dolgozni, akkor inkább irány az egyetem és a felsőfokú papír szerzés.

Nyelvizsga meg csak olyan pozíciókba kell, ahol kell emberekkel beszélgetni. Például egy kódoló progrmaozónak nem kell tárgyalóképes angol nyelvismeret. De ha már például helpdeskenek mész, akkor az természetesen előny, sőt feltétel lehet.
  • grizzly21
    de hol van ilyen? ez okj vagy mi?
  • MeTaL
    a CCNP miből áll nem tudod ?
  • MeTaL
    tök jó lehet :) már alig várom hogy tanuljam
  • homeless
    Egy 4 szemeszterből álló tanfolyam. Az első az alapokkal foglalkozik, a második routerek alapszintü configjával, a harmadik routerekkel és switchekkel, a negyedik WAN-okkal. Használható tudást ad nem ilyen értelmetlen faszságokat. A 3. végén pl egy kb 100 gépes hálózatot kell megtervezni(talán 3 router+4 switch ha jól emlékszem), az összes eszközt konfigurálni, árajánlatot készíteni, majd egy prezentáció formájában előadni úgy mintha egy cég igazgatójának adnád elő.
  • homeless
    Ez így van. Azért írtam lejjebb, hogy a suli mellett érdemes beiratkozni egy nyelvtanfolyamra, mert a középisolai nyelvoktatás ehez nagyon kevés.
  • grizzly21
    ez miez a ccna?
  • Sadist
    Aki megcsinál egy normálisabb középfokú nyelvvizsgát, az azért képes ilyen társalgásra. Normálisabb alatt értem, hogy nem TELC és társai, aminél gyakorlatilag csak megveszed a papírt jó pénzért.
  • autoszimulator
    Nektek nincs a tantervben ccna? Vagy el akarod majd fogadtatni?
  • daxan
    még nem.
  • gercse
    ezen én is meglepődtem :)...
  • grizzly21
    hehe, tudtam hogy senki nem fogja felfogni a poént, de mit is vártam:)
  • MeTaL
    ha ilyenek alapján keresel munkát... az vicc :)
  • Frosty01
    dehülye vagy ha szín alapján választasz munkahelyt O.o
  • MeTaL
    homeless : gyere már msnre plz :)
  • grizzly21
    ahh, t kom oda inkább nem mennék, nem szeretem a rózsaszínt, de ibm már annál inkább
  • homeless
    IBM, T-com.
  • MeTaL
    ja nem , félreolvastam
  • MeTaL
    már végeztél a mérnökinfo asszisztensi szakkal ?
  • Frosty01
    :DD
  • grizzly21
    például hol? (csak azért kérdezem mert érdekel, elhiszem amit mondasz, ) Egy ilyen munka lenne majd nekem a legideálisabb, mert az angolt annyira szerettem és szeretem, hogy még azon is elgondolkoztam hogy valami angol-média vagy ilyesmi szakra menjek, de persze kivertem a fejemből, és infóra mentem, de egy ilyen infó+angolt kell használni állás az álom lenne, mert tényleg imádom a nyelvet használni.
    persze anyanyelvüekkel lenne a legjobb, nagyon nem birom amikor valaki nem tud angolul, és ugye nem magyar, és annak kell az érthetetlen akcentusát meg borzalmas kiejtését, és sekélyes szokincsét hallgatni:S
  • grizzly21
    dehogynincs, vannak könyvek, nem tudom hallottál e már roluk:)
  • homeless
    Huh bocs ha az előző hozzászólásom kicsit össze-visszaság. Kicsit ittas voltam tegnap este.

Amúgy meg nyelvizsgát sehol nem kérnek. Angol tudást kérnek. És a társalgási szint az, amikor egy külföldivel pár percig folyamatosan tudsz beszélgetni angolul. Én nem azt mondom, hogy ez mindehova elvárás, de sok helyre igen, sőt valahol fontosabb, mint a szakmai tudás.