tanulás = direkt tapasztalat, vagy átéléses élmény által létrehozott tartós változás a tudásban, a megértés szintjében, a viselkedésben, az attitüdben, a készségekben, vagy az értékitéletben.
Tehát ha számítógépes játékkal játszol, akkor tanulsz. Ezen nincs mit vitatkozni. A játék a tanulás legfontosabb pillére, lásd pl kölyök kutyák amikor játékosan verekszenek... stb.
Azon lehet vitatkozni, hogy a számítógépes játékokból megszerzehető tudás az egyén későbbi életében:
-hasznos,
-teljességgel haszontalan,
-kifejezetten káros is, mivel más, hasznos tevélenységektől időt vont el (pl sportolástól).
Ennek a vitának pedig nagyjából annyi értelme lesz, mint azon vitatkozni, hogy a kötelező közoktatásnak van-e értelme a valós életben. KÖZVETLEN haszna természetesen nincs, mert a megtanult tudásodnak igen kis részét (vagy semmit sem) fogsz felhasználni munkád, mindennapi életed során. Mégsem mondanám, hogy a szorzótáblának semmi de semmi értelme nincsen, mert "csak a saját miliőjükben, illetve attól minimálisan eltérő szituációkban használhatóak fel".
Sőt kicsit tovább megyek, a gyerek 6 éves korától 18éves koráig egy iskolapadban ül (rosszabb esetben 23-24 éves koráig). És gyakorlatilag a gondolkodásmódon kívűl, amit elsajátított, igazán kevés közvetlenül használható tudása van az életről. (eltekintve persze a manapság oly népszerűtlen szakiskoláktól és szakmunkásképzőktől)
Én elég sokat játszottam fiatal koromban számítógéppel, nem lettem tőle sem szuperreflexű katona, sem tévedhetetlen gazdasági szakember, de egyáltalán nem érzem úgy, hogy nem szereztem olyan tulajdonságokat, melyek közvetve ne hatnának ki (véleményem szerint pozitívan) mindennapi életemre.
De ha rávilágítotok, hogy az én életemben mennyivel ér kevesebbet az, hogy tudom, hogy a mamut tank 800 creditbe kerül, mint az, hogy tudom hogy ikszegykettő egyenlő mínuszbéplusszmínuszgyökalattbénégyzetmínusznégyácéperkétá végtelenül hálás lennék. :)