• halgatyó
    Valamit meg szoktam kérdezni az ilyen fórumokon, de még nem kaptam rá normális választ. Most is megkérdezem, de előtte egy kis előzetes magyarázat.

Említettem a közlekedési igények környékén, hogy a megnövekedett közlekedés-szállítás a munkamegosztáson, specializáción alapuló gazdaság és társadalom egyik alapvető vonása. Közlekedés-szállítás nélkül csak az önellátó kisparaszti gazdaságok halmaza életképes (az más kérdés, hogy ez milyen "élet")
    Ilyen önellátó kisgazdaságok legutóbb a középkorban voltak megtalálhatóak, de akkor is csak a kereskedelmi útvonalaktól távol.

He nemcsak a közleledés-szállítást nézzük, hanem a teljes ipari civilizációnkat, nos ennek is van "alternatívája", amely a történelmi múltunkban nagy mennyiségben megtalálható.

Ebben az "alternatívában" nem a környezetszennyezés, hanem a leírhatatlan nyomor volt az általános jellemző. Az emberiség (a közösségek) létszámát az éhezés, a háborúk és a jáványok "tartották karban" abban a fogamzásgátlás előtti időben.
    Nem kellett attól tartani, hogy túlszaporodunk, amit ugyancsak kifogásolt már néhány fórumtársunk
    (szemérmesen hallgatva arról, hogy pont NEM a környezetszennyezés ürügyén elátkozott "fejlett" régiókban szaporodik túl az emberiség, hanem pont ott, ahol "környezetbarát" módon élnek az emberek)

És most jön a kérdés: van-e harmadik út?

Van-e olyan út, amely nem a környezteszennyezés miatt néhányak által elátkozott technikai civilizáció, és nem is a kőkorszak nyomora?

Ha valaki még nem unta meg nagyon a napisajtót, hát ott találkozhat bőven a környezetszennyező civilizációnk fölötti pálcatötőkkel. Naponta oldalszámra nyomják a képünkbe hogy micsoda túlfogyasztó, a világot kiirtő átkozott lények vagyunk...

De egyetlen oldalt, egyetlen nyikkanást sem szánnak annak a MEGGYŐZŐ, részletes leírására, hogy akkor hogyan is kellene csinálni? Úgy, hogy az ne a középkor iszonyatát jelentse a dolgozó emberek számára? ADATOKKAL, precizen, eltervezve, hogy nézne ki a nem környezetszennyező, mégis elfogadható életminőséget adó világ? A harmadik út

Abból, hogy erről annyira hallgatnak, arra kell következtetnem, hogy ilyen világ nincs. A varázslatok meg az egyéb mesekönyve való dolgok mint tudjuk nem működnek (eltérően a gépektől).