A megmaradási törvények vesztették értelmüket
  • qetuol
    #2010
    Borzasztó nekem látni azt, h a fórumot arra használod, h hiányos fizikai ismereteidet bővítsd úgy, hogy közben trollkodsz. Nem szégyen az, ha valamit nem értesz, nyugodtan kérdezd meg, segítünk ha tudunk, de ne próbálj hülyét csinálni Einsteinből, a fizikusokól és főleg magadból azzal, h marhaságokról próbálod meggyőzni itt az embereket.

    Látom nem érted mi az a relativitás. De nemhogy a speciálist nem érted, hanem még a klasszikust sem. Az a rész, amiről te beszélsz (és amiről azt hiszed, h Einstein bizonyítása az energia meg nem maradására (EMT)), az a relativisztikus Doppler. Van klasszikus Doppler is, ami szintén más frekvenciát (és így más energiát is) ad mozgó fényforrásra, ha a fényforrás sebessége nem túl gyors. Nem is értem miért épp a relativisztikus Dopplerrel kínlódsz, a klasszikus Dopplerben is más energájú fotonokat bocsát ki mozgó fényforrás, mint az álló.

    Szerintem (de ez csak az én véleményem) HA Einstein megcáfolta volna az EMT-t, akkor minimum megemlítette volna, hamár addig nem volt ennek a törvénynek cáfolata (most sincs btw). Ja, és persze nem oktatnák az ellenkezőjét.

    Most pedig megpróbálom eloszlatni a sötétséget a fejedben (egyébként nehogy azt hidd, hogyha én foglak itt fizikából korrepetálni, ez az utolsó eset h veled bíbelődöm, nem fog érdekelni ha a jövőben marhaságokat fogsz írni, hagyni foglak tébolyult gondolataidban fuldokolni).

    Vegyünk egy állandó sebességgel közlekedő autót. Ebben az esetben mi, akik az út szélén állunk, azt látjuk, h az autó lámpája valamilyen energiájú fotonokat bocsát ki, mondjuk E1. Az autó utasa úgy látja, a fotonok energiája E2. E1 egyenlő E2 ha az autó sebessége 0, egyébként lehet kisebb is, nagyobb is attól függően, h az autó közeledik, távolodik, illetve mekkora sebességgel. Namármost az idézett cikkben meg van adva az összefüggés az E1 és E2 energiákra relativisztikus esetben. Nos, hogy jön ide az energia meg nem maradása? Sehogy. Mindegyik rendszerben más-más az energia értéke (erről szól a relativitás, nem csak energia, hanem az idő is más-más ütemben telik), de állandó. én, aki az úton állok azt látom, h az én és az autó zárt rendszerében az energia E1 állandó. Az autó utasa szerint pedig az energia E2 és állandó.

    "Szerinted ha elindul 100% energia, de odaérkezéskor ez már csak 60%, akkor nincs szó megmaradásról?"

    Még egyszer, csak h vili legyen, NEM arról van szó h az energia "elindul" és "megérkezik" , hanem arról h hogyan számítjuk át az egyik rendszerben mozgó foton energiáját a másikéba.