A megmaradási törvények vesztették értelmüket
  • Basic256
    #1725: Rosszul látod. A tudomány haladásának első lépcsője az, hogy ismerjük és tudjuk az elődök munkáját, hogy ne kelljen feltalálni ugyanazt a dolgot mégegyszer, hanem tudjunk fókuszálni a valóban új dolgokra.

Az áltudományok hírdetői általában már addig sem jutnak el, hogy megismerjék a témakörbe vágó kísérleteket és eredményeiket. Csak egy csekély töredékét ismerik ezeknek.

Én többször felvetettem, hogy halljuk a hamis törvényt, és a cáfolatot. Azt is többször felvetettem, hogy halljunk egy egyszerűbb modellt, ami jobb (valami elfogadható, racionális szempont alapján), mint amit a tudomány használ.

Az eredmény: nem hangzott el ilyen, általában csupán a törvény elemzőjének, vagy a modell felvetőjének sekélyes ismereteire derült fény. Általában a fizikai törvény kritizálásánál a kritizáló ember rosszul ismeri a törvényt, szemmel láthatólag kusza, zavaros kép él a fejében róla, és ezt az ellentmondást próbálja feloldani azzal, hogy támadja a törvényt. Annyiban igaza van, hogy az a kép, az a forma, ami az ő fejében él, valóban ellentmondásos, kusza, hovatovább hibás. De ez nem a tudomány problémája, hanem részben az oktatás, részben a rossz írott anyagok, részben az illető személyes problémája.

Tehát a javasolt út: ismerjük meg legalább a tapasztalati anyagot, amit az emberiség felhalmozott az adott témakörben, és utána kritizáljunk, kombináljunk, lépjünk előre.