• dez
    De, természetesen értettem, amit a materializmussal kapcsolatban írtál, csak most kicsit leegyszerűtve fogalmaznam meg, ami viszont szerintem nem befolyásolja az ide vonatkozó lényeget, tehát hogy anyag nélkül, mint építőelem és hordozó, szerinted nincs semmi.

"Hasonloan azt sem irtam, hogy "per. def. minden beletartozik" a fizikaba."
    Aham, szóval meg sem próbálod rugalmasan értelmezni, amit írok. Akkor pontosítok: szerinted minden alapvetően a fizika fennhatósága alatt áll.
    Legalábbis ez jött le ebből:
    "1.) A fizika az univerzum altalanosan ervenyes torvenyszerusegeit, viselkedeset, tulajdonsagait kutatja. A fizikai torvenyei tehat mindenutt "ott vannak" (kulonben nem is sorolnank be a fizikaba)."

"Az, hogy a fizika "mindenben benne van" (altalanos torvenyszerusegeiei reven), meg nem jelenti azt, hogy egyedul o hivatott vizsgalni egy adott jelenseget, sot, meg csak azt sem jelenti, hogy a jelenseg lenyeget a fizika ragadja meg legjobban, es ezt en sem allitottam."
    Hát, peddig mintha éppen erre utaltál volna ezzel:
    "Ezert a biologiabol, pszichologiabol (vagy plane a human es tarsadalomtudomanyokbol) konnyen lehet peldakat hozni olyan jelensegekre, amelyeknek ugyan szinten megvannak a fizikai alapjai, de nem az a lenyeguk, es ami a lenyeguk, azt a MAI FIZIKA nem vizsgalja."

Érdekes, amit a fizika és matematika viszonyáról írsz... Kár, hogy a fizika egy egzakt tudományág, és az elméleteket alaposan meg kell alapozni jó ki matematikával is, különben csak hiedelem marad. A tapasztalat emlegetésével is vigyáznék, mert pl. a szubjektív tapasztalat is tapasztalat, de nem éppen a fizika foglalkozik vele, hanem pl. a pszichológia.