• DcsabaS
    Hat nem tudom mibol szurted le, hogy szerintem az emberi agy ugy dontene mint egy gep, illetve hogy olyan lenne, mint egy gep (hacsak nem tavoli hasonlatkent), hiszen eppen azt szoktam hangsulyozni, hogy az emberi agy az elolenyekre altalaban is jellemzoen EVOLUCIOS RENDSZERKENT mukodik!

Az evoluciorol (ertsd: az evolucios mechanizmussal lezajlo folyamatokrol) pedig azt kell tudni, hogy benne egymastol ELIDEGENITHETETLEN modon otvozodik a VELETLEN ES A SZUKSEGSZERUSEG, es ezert kepes olyan eredmenyeket produkalni, amit kulon-kulon sem a szigoru torvenyek, sem pedig a veletlen nem eredmenyezhetnenek. Beleertve egyre fejlettebb uj strukturak megszuleset es a szabad akaratot is.

Konkretan: torvenyszerusegek nelkul nem letezhetne akarat (egyaltalan), veletlen nelkul viszont az nem lehetne szabad.

Meg konkretabban: a dontes szabadsaga azt jelenti, hogy magunk valasztjuk meg a megfelelo helyet, idot es korulmenyeket a donteshez. Vagyis hogy kesleltethetjuk es manipulalhatjuk a dontesunket. Hogy ha nem tetszik az adott kiindulo helyzetbol (automatikusan/mechanikusan) adodo dontes, akkor ujra felallithatjuk a tablat, ismet lefuttatva egy "proba dontest", esetleg modositva is a parametereken, pl. a bejovo infokon. Ez az egesz arra jo, hogy lehetoseg legyen a helyes dontes meghozatalahoz szukseges infok "osszegereblyezesere". Persze visszaelni is lehet vele.

A kovetkezo vicces peldat is el szoktam meselni. Egy ficko kerdezi a munkatarsat:
    - Te Pista, talan beteg voltal tegnap, hogy nem jottel be dolgozni?
    - Nem volt semmi kedvem bejonni.
    - Nem volt kedved es akkor egyszeruen nem is jottel?!?
    - Aaaaa dehogy, az ugy volt, hogy az agyamban felultem, es azt mondtam magamnak: ha a dobokockammal 6-ost dobok, akkor otthon maradok.
    - Es eszerint 6-ost dobtal!
    - Azert ez nem volt olyan egyszeru, mert 10-szer is kellett dobnom, mire vegre kijott a 6-os (:-)!...