Vannak "egyszerusitesek", amelyek nem engedhetok meg. Es fuggetlenul attol, hogy megertetted-e amit irtam, vagy sem, ha egyszer azt irom AZ ALTALAM LEIRTAKROL, hogy olyan formaban nem egyszerusithetok le, ahogyan Te tetted, akkor ezt igazan elfogadhatnad.
Azt mindenesetre helyesen irod, hogy szerintem "anyag nélkül, mint építőelem és hordozó" nelkul nincs semmi.
Tevesen velekedsz:
"szerinted minden alapvetően a fizika fennhatósága alatt áll."
NEM! Hiszen
1.) eloszor is, a fizika, mint tudomany, nem fennhatoja a termeszetnek.
2.) A fizika kereteben az ember kivanja kifejezni a termeszet viselkedeseben megfigyelheto torvenyszerusegeket, megpedig
3.) csak az altalanosan ervenyeseket,
4.) ezert a FIZIKA SEM TELJES ISMERETI RENDSZER (ahogy a matematika sem, ;asd elozo uzenetem).
5.) Az, hogy a "fizika torvenyei mindenutt ott vannak", ABSZOLUT NEM jelenti azt, hogy CSAK a fizika torvenyei lehetnenek "ott". (Ez miert nem magatol ertetodo?!?)
"Kár, hogy a fizika egy egzakt tudományág, és az elméleteket alaposan meg kell alapozni jó ki matematikával is, különben csak hiedelem marad."
A fizikat NEM az "egzaktsag" definialja (ez legfeljebb a matematikara igaz), hanem hogy a valosagban (tapasztalatainkban) feltarulo altalanos torvenyszerusegeket kutatja.
Ebbol fakadoan az egzaktsag csak resze, ha tetszik eszkoze, amit csak addig hasznal, amikor es amennyire az ertelmes. Ha pl. valaki nem vegez el egy kezenfekvo szamitast, amelynek reven egybol belathatna a tevedeset, azt a fizikusok hulyenek nezik (mar bocsanat, de tenyleg). Hasonloan arrol az emberrol sem lesznek jo velemennyel, aki "jo kis matematikaval" akar igazolni egy elmeletet, amirol kiserleti szempontbol kezenfekvo, hogy teves.
"A tapasztalat emlegetésével is vigyáznék, mert pl. a szubjektív tapasztalat is tapasztalat, de nem éppen a fizika foglalkozik vele, hanem pl. a pszichológia."
A tapasztalatszerzes szubjektiv oldalaval valoban a pszichologia foglalkozik (es meg par rokon tudomanya). Azonban a FIZIKANAK IS van koze a [szichologiahoz (lasd pszichofizika). Hogy egy aktualis temaval hozakodjak elo, gondolj a kulonfele HAZUGSAGVIZSGALO berendezesekre.