• kukacos
    Ha talán elolvasnád kicsit feljebb, nekem egyáltalán nem szar. Sőt, én profitálok a jelenlegi rendszerből, de ettől még erkölcstelennek tartom, hogy a szabolcsi nyugdíjas pénzén szereztem három diplomát meg doktori fokozatot, aztán másik országban használom fel a magam javára.

Alighanem több jegyzetet vettem, mint te, és tudom, hogy az oktatás drága. Egyébként képzeld, nyugaton sem tudják kifizetni. A megoldás az, hogy sokan egyik évben dolgoznak, másikban tanulnak (igen keményen, mert megdolgoztak érte), vagy hiteleket vesznek fel, amit utána munka mellett visszafizetnek. És mit akarsz ezzel mondani, hogy drága? Ha drága, ettől mi változik? Mindennek ára van, valaki kifizeti így is. Én, te, a szabolcsi nyugdíjas. Mi az alternatíva? Kádárista vagy te is a javából: majd a zállam kifizeti, ugye? Mer' az neked jár.

A második része a dumádnak meg teljesen értelmetlen, itt senki sem azon rinyált, hogy kimennek a diplomások külföldre dolgozni, hanem az, hogy állami pénzen szerezte hozzá a tudást. Menjenek, boldoguljanak, aztán ha lehet, jöjjenek haza, de ha kinn maradnak, fizessék vissza, amit kivittek. Mert ez így lopás. Nem univerzális gyógyírt kínálna a tandíj, arról nem akarok értekezni, hogy mi működik még rosszul Magyarországon, van emellett bőven más is, de itt most erről beszélgetünk.

Egyébként nyugodtan fizesd csak ki más helyett a tandíjat, de akkor ne rinyálj majd, ha kinn maradok, és én soha-soha nem fizetem ki a te gyerekednek. Így is tetszik a dolog? Mi a különbség eközött, meg ha simán kiveszem a zsebedből? Nem azért élsz államban, hogy elosztogassák az adódat; azért fizeted, mert szolgáltatást vársz cserébe. Én biztosan.