• Szeszmester
    Én két napja játszom a Gothic 4-et, nekem nagyon tetszik.
    Ez nem RPG, de azért a Risen is inkább csak RPG-elemekkel tarkított játék volt (RPG pl a Fallout, Planescape).
    A G4 inkább amolyan akciójáték, és szerintem meg is állja a helyét a piacon.

Látvány tekintetében baromi jó, kevés játék közelíti meg ezt a grafikát. Amúgy szólnék mindenkinek, az optimalizálatlanság nem szinonimája annak, hogy gyenge a gépem. El kell fogadni, egy hároméves gépen nem hasít, vedd lejjebb a látótávolságot.

A harc egyáltalán nem gázos. Persze inkább ügyességről szól, cserébe pörgős, és jól viszonylag jól irányítható. Az előző részek sem a komoly taktikai megfontolásokról szóltak (ahogy a Risen sem, az is csapkodás volt). Aki azt mondja, nincs benne kihívás, az nem játszott a játékkal, vagy könnyű szintre vette. Legnehezebben kell nyomni: ha kicsit is nem figyelsz, két-három goblin simán ledarál.

A küldetések a szokásos RPG-utánérzet hülyeségek, menj ide, oda, ölj meg x lényt, miegymás. Döntési lehetőségek nem nagyon vannak. Később lesz egy-két helyzet, ahol eldöntheted, melyik oldalra állsz, de a történetet nem befolyásolja. A Risenben volt többféle befejezés?

Sokan szidják a tárgykészítési rendszert (craft), pedig ezzel sincs semmi baj. Aki szeretné, bárhol összeállíthatja a cuccait, viszont aki hű az RPG hagyományaihoz, nyugodtan visszamehet a városba, kereshet egy üllőt vagy alkímiai asztalt, hogy azokon dolgozzon. Az, hogy a játék szabályrendszerén kívül magadnak alkotsz korlátozásokat, egyáltalán nem áll messze az RPG-k szellemiségétől.

Bugokkal egyáltalán nem találkoztam, bár mondjuk nem is erőltettem, hogy direkt beleugráljak a repedésekbe a sziklafalakon. A Risenben többet láttam, pl házakból kifelé gyakran feldobott a tetőre.

Azt nem érzem hibának, hogy az ellenségeket nem ölik meg a parasztok/katonák. Játékmechanika: ne az legyen, hogy minden dögöt becsalsz a városokba.

A történet rendben van, de nyilván nem száll irodalmi mélységekbe. Aki erre vágyik, olvasson könyvet.

A fordítás szerintem kifejezetten jól sikerült, a magyar szöveg szerintem teljes mértékben hozzátesz a játékélményhez.

Összességében azt mondanám, hogy jól összerakott játék ez, nem érzem rosszabbnak semmiben, mint mondjuk a Risen. Látvány tekintetében pedig tényleg kiemelkedő.

Személy szerint 75%-ra értékelném, hiányolom a frakciókat és döntési lehetőségeket.