2688
  • Szeszmester
    Én két napja játszom a Gothic 4-et, nekem nagyon tetszik.
    Ez nem RPG, de azért a Risen is inkább csak RPG-elemekkel tarkított játék volt (RPG pl a Fallout, Planescape).
    A G4 inkább amolyan akciójáték, és szerintem meg is állja a helyét a piacon.

Látvány tekintetében baromi jó, kevés játék közelíti meg ezt a grafikát. Amúgy szólnék mindenkinek, az optimalizálatlanság nem szinonimája annak, hogy gyenge a gépem. El kell fogadni, egy hároméves gépen nem hasít, vedd lejjebb a látótávolságot.

A harc egyáltalán nem gázos. Persze inkább ügyességről szól, cserébe pörgős, és jól viszonylag jól irányítható. Az előző részek sem a komoly taktikai megfontolásokról szóltak (ahogy a Risen sem, az is csapkodás volt). Aki azt mondja, nincs benne kihívás, az nem játszott a játékkal, vagy könnyű szintre vette. Legnehezebben kell nyomni: ha kicsit is nem figyelsz, két-három goblin simán ledarál.

A küldetések a szokásos RPG-utánérzet hülyeségek, menj ide, oda, ölj meg x lényt, miegymás. Döntési lehetőségek nem nagyon vannak. Később lesz egy-két helyzet, ahol eldöntheted, melyik oldalra állsz, de a történetet nem befolyásolja. A Risenben volt többféle befejezés?

Sokan szidják a tárgykészítési rendszert (craft), pedig ezzel sincs semmi baj. Aki szeretné, bárhol összeállíthatja a cuccait, viszont aki hű az RPG hagyományaihoz, nyugodtan visszamehet a városba, kereshet egy üllőt vagy alkímiai asztalt, hogy azokon dolgozzon. Az, hogy a játék szabályrendszerén kívül magadnak alkotsz korlátozásokat, egyáltalán nem áll messze az RPG-k szellemiségétől.

Bugokkal egyáltalán nem találkoztam, bár mondjuk nem is erőltettem, hogy direkt beleugráljak a repedésekbe a sziklafalakon. A Risenben többet láttam, pl házakból kifelé gyakran feldobott a tetőre.

Azt nem érzem hibának, hogy az ellenségeket nem ölik meg a parasztok/katonák. Játékmechanika: ne az legyen, hogy minden dögöt becsalsz a városokba.

A történet rendben van, de nyilván nem száll irodalmi mélységekbe. Aki erre vágyik, olvasson könyvet.

A fordítás szerintem kifejezetten jól sikerült, a magyar szöveg szerintem teljes mértékben hozzátesz a játékélményhez.

Összességében azt mondanám, hogy jól összerakott játék ez, nem érzem rosszabbnak semmiben, mint mondjuk a Risen. Látvány tekintetében pedig tényleg kiemelkedő.

Személy szerint 75%-ra értékelném, hiányolom a frakciókat és döntési lehetőségeket.
  • wedge31
    Na most ezt rajtad kivül senki se értette...
  • GreKom
    Várom, mint a messiást, azt inkább csak felk*rják vele az agyam ha csak rá gondolok
  • wedge31
    Jól mondod, látom te is toltál már egy pár játékot ebböl a stilusból...

• GreKom
    A 3. rész után ez hatalmas csalódás.
    Grafika szép-szép, de már a 3 is nagyon jól nézett ki az uccsó community patch-ekkel, abban nem látok fejlődést.
    Viszont a játékmenet...nagyon leegyszerűsítették a 3-hoz képest.
    Szinte lehetetlen letérni az útról felfedezni, mindig mehetsz az egyik faluból a másikba. Azt a 6 vagy 7 darab skillt amit sikerült belepaszírozni a játékba, ha kihagyják, észre sem vettem volna.
    De a legjobb amikor egy szikla leugrása közben a levegőben gyorsan kovácsolok egy kardot :)
    Ez a játék inkább hasonlít egy arcade játékra, mint sem egy rpg-re.
  • sirdond
    amúgy csak nekem ugrott be elsőre qintarra az arcanumból, amikor tooshoo-ba értem? :)
    Hát ha jobban belegondolsz gothicban nem is akkor ugrott neki a paraszt az orknak ha éppen ágaskodott felette 10, hanem akkor mikor lázadás tört ki vagy egy olyan paraszt volt aki már nem rabszolga. Egyébként meg minden olyan esetben segítenek neked, ha betolakodnak a birtokára és meg kell védenie magát. Ezt nem nevezném elrugaszkodásnak a világtól! Jó mondjuk tény hogy nem feltétlenül igaz az, hogy eg trollnak neki kell esni, de farkas vaddisznó, simán bele fér magától is. ork mondjuk ha hős is van ott, troll meg semmiképpen. Kb igy lenne reális, de ez már túlzás ami ebben van!

Zoliz kössz az infot, megfogadom a tanácsot!
    Grebber: A videókaris tanácsot is kösz:)
    Strebacom: Mi az az utólagos feldolgozás????
  • ricsa008
    havernak még mindig akad nekem jobban fut win7 en mint neki xp-n
    más trükk nincs?
  • ricsa008
    és win7 -en xp komp-ba?
  • strebacom
    No most próbálgatom, ha az utólagos feldolgozást kikapcsolom, akkor nálam a +10fpst jelent igy min.50 fps-el megy a játék, na akkor igy tolom, bár eddig se ment 40 alá soha....
  • grebber
    Dx11-es is akart lenni aztán dobták az ötletet.Mondjuk tökmindegy mert akkor még szarabbul ment volna.
  • strebacom
    Most ez a játék, csak DX9-es, nem ugy volt hogy DX10-s lesz??
  • grebber
    Xboxon elég jó reviewek is vannak 49%
  • balee4
    Én is ezen tolom, Win 7-en akad mint állat, XP-n 20-25 FPS körül megy, de játszható, legalább nem akad folyamatosan.
  • strebacom
    Ajaj, akkor nála is igy lesz..pedig már rákattant a csákó..hmm,majd meglátjuk....
  • grebber
    Kalap fos.Nem is játszok vele 20 fps környékén és akad mint a bün de amikor a fraps folyamatos 27 fpst mutat akkor is szaggat mint az állat.
    Majd jövőre amikor lesz új gépem újra előszedem hacsak nem jön valami csodapatch előbb!
  • strebacom
    Aha...
    Nálad hogy fut a game 8800GT-n, a havernak is ilyen van, mire számitson, ma viszem neki a gamet...
  • grebber
    Mi a tökömért nem hagyták meg a teleportköves rendszert nem értem :(
  • grebber
    Ha föküldikre mész akkor 16 óra ,ha szüttyügsz 24-et írtak a tesztben!
  • sirdond
    a teleport rendszer elég gyatra
    úgy működik,hogy két teleportot tudsz "összekötni" és azok között tudsz utazni. Sajnos a párosokat nem lehet váltogatni, így mindig csak ugyanazok között tudsz teleportálgatni

nem is értem, hogy egyáltalán minek van teleport a játékban???
    összesen eddig egyszer ha használtam,de többször nem is fogom már szerintem..
  • strebacom
    Na mi van semmi válasz????
    Amúgy hány órás a game ténylegesen???
  • wedge31
    Nem igy van.
  • grebber
    "Több mint 300 küldetés és 80 órányi szórakozás."

Ez vajon akkor jön ki ha 30 vagy több órát otthagyjuk a gamet egy helybe állni?
  • torma1
    Sziasztok!

Én úgy tudom hogy nemcsak az a baj, hogy nincs rendesen lefordítva a skill fa hanem hogy nem is mennek rendesen a fejlesztések. Az meg nem a magyarítás hibája. Ez így van???

Köszi
  • Ironman2
    Üdvözlöm a faterodat!
    Jó fej lehet,ha Gothic-al játszik!
  • KaszaN
    Egy kérdés: A teleportok miféle elv szerint működnek? Én még nem próbáltam de apám szerint oda teszi ki amelyik teleport közelebb van. Hogyan van ez?
  • littleNorbi
    Az alvást kiiktatták a játékból?
  • strebacom
    Kérdezted, hogy hogyan fut, a lenti géppel, az alábbi beállításokkal,megcsináltam hogy 4CPU-n fusson, nem megy 40FPS alá, de még az elején vagyok, most mentem Diegohoz a barlangba...

• grebber
    Menj át a warez topikba már van igen!
  • Hunor1
    vannak már elérhető magyar nyelvi fájlok valahol feltöltve?
  • Ironman2
    Hülye kiadó műve az egész.Megszabnak egy rövid határidőt,aztán piacra dobják a félkész terméket.
  • balee4
    Gothic 2 egész jól futott a maga idején. :)
  • grebber
    De azért az nem semmi,hogy ezt a optimalizációt mindig elkúrják.
    Lehet azt hiszik ez a védjegy teszi gothiccá a gothicot
  • Ironman2
    És ez fordítva is igaz.Aki most akarja megismerni a Gothic sorozatot,és megveszi ezt a részt,azt fogja hinni hogy ilyen az előzőek is.
  • wedge31
    Jobb nem lett volna csak az elvárások lennének mások igy aki név alapján veszi meg és nincs képben a történéseket illetöen / ez nem a warezosokra vonatkozik mert öket a kutya se sajnálja ,nem vesztenek semmit / nem azt kapja amit vár.
  • Ironman2
    Szerintem ha elhagyják a Gothic nevet,akkor egész jó játék lehetett volna.
  • rotator
    Ebben ne reménykedj. Nincs a játék mögött olyan tartalom, ami miatt érdemes lenne foglalkozni vele. Meg aztán a Spellboundnál ezért kapják a fizetést... Egyébként az első patch elég durva (150% körüli) javulást hoz sebességben állítólag, persze eredeti játék kell alá.
  • grebber
    Szegény Community patch készítők.Most megint dolgozhatnak egy újabb gothic amit nekik kell majd befejezni "készre"

Valaki nem olvasgatja hivatalos fórumokat ,hogy fognak kiadni valamiféle optimalizáló patchet?
  • grebber
    Akinél normálisan fut a játék milyen géppel játszik??

Mert azt vettem észre 27fps mellett is szarra akadozik :(
  • Fbn Lx
    önámítás, hanyagságot előnyként megbecsülni