Szélturbina, a régi szélmalmok modernkori változata, a megújuló energiák meghatározó szereplője
  • forrai
    #543
    A villamos energiát valójában az együttműködő erőművek, generátorok és motorok szinkron forgórészei tárolják mechanikusan, pontosabban csak stabilizálják. Ez is hatzalmas energiamennyiség. Ezért stabilabb a hálózati frekvencia. Emellett létezhetnek egyéb tároló eljárások is, pld magas tárolású vizierőművek, ahová vizet pumpálnak fel, ha felesleg van energiából.
    De legjobb tárolást az együttműködő elektromos hálózatok jelenthetnék, mivel akkor a terhelés és fogyasztás egyidejüsége, egyensúlya - igaz,, nagyobb veszteségek árán- de könnyebben kialakítható. Én több gázmotoros blokkfűtőerőművet is terveztem, és tudom, hogy a hálózatnak jogos igényei vannak, amelyek többletköltséggel járnak. "Vektorugrás érzékelőt" kérnek, és más dolgokat is, mert olyasmik történhetnek, amelyek a biztonság rovására mennek. Ugyanakkor teljes értékü tartalékot is kell biztosítaniuk, ami szintén pénz.
    Jobb műszaki és tulajdonosi szemlélet kellene ahhoz, hogy ezek a kérdések, amelyek a decentralizált energiatermelő-fogyasztói hálózatokban felmerülhetnek, optimálisan és haszonnal megoldhatók legyenek.