Szélturbina, a régi szélmalmok modernkori változata, a megújuló energiák meghatározó szereplője
  • remark #506
    "Nem. A híg azt jeletni, hogy nagyon drága kinyerni őket."

    Albertus úgy látom másban látja a drágaság okát mint te.
    Azt a rendszert magát fenntartani, amiről te beszélsz, azt lehet hogy drága lenne. De pont ezt mondom, hogy szemléletváltás kellene. Ahol nyaraltam az egyik nyáron, nem volt áramellátás. Viszont átfolyt egy patak a telken. Az áram amit termeltek ott, elég volt a hűtő meg kisebb elektromos gépek meghajtására. És amit napközben elraktározott akkumlátorokban, az elég volt az esti világításhoz. Persze ilyenkor nincs villanytűzhely, és nincs villanybojler sem. Arra ott volt a gáz (vagy más, adott helyen elérhető energiahordozó). De mivel itt házi barkácsról beszélünk, a dolog hatékonyságán bőven van mit javítani. A mai technológia mellett szerintem egy család akár önellátóvá is válhat, ha az igényeit a lehetőségeihez illeszti. A technológia szerintem megvan hozzá, de se üzleti, se politikai akarat nincs. Én így látom, és ezzel kapcsolatban szívesen olvasnám mások álláspontját/tapasztalatát is.

    "A technikai és kormányzati és bürkokratikus centralizáció és decentarlizációt meg ne keverjük a műszaki kérdések közé."

    Nem kevertem. Ennyi erővel te is kevered azzal, hogy egy bekezdésben egymás mögé teszel egy műszaki és egy politikai kérdést érintő reakciót.

    "Azért vicces, hogy a híg energiát kinyerő valamiket még széttelepítenéd, amivel a karbantartást és szállítási veszteséget növeled."

    Nincs szállítási veszteség, mert oda telepítem a "mini erőműveket", ahol fel kellene használni az energiát. Nem MINDEN esetben járható ez, de nagyon sok esetben meg igen.