Szélturbina, a régi szélmalmok modernkori változata, a megújuló energiák meghatározó szereplője
  • HUmanEmber41st
    #289
    Három évtized múltán nagy Ferenc mágusunk bebizonyította: bizony el lehet adni még a levegőt meg a szeleket is egész Magyarország felől. Mint hírlik ugyanis, egy spanyol cég kapott monopóliumot a Magyarországon építendő áramfejlesztő szélkerekek létesítésére és működtetésére. Nyilván nem valami fatális véletlen folytán, hiszen közismert, milyen nagy barátja a spanyol nemzet már ősidők óta a különféle szélkerekeknek. Tudvalévő ugyanis, hogy már a nemes Don Quijote de La Mancha lovag derék gebéje, Rocinante nyergében zötykölődve – ellenséges harcosnak nézvén azt – lovagi párviadalra hívott ki egy szélmalmot, majd rárontott, mire búsképű lovagunkat a szélkerék lekapva paripája hátáról kétszer-háromszor jól megforgatta, majd úgy a földhöz vágta, hogy csak úgy nyekkent.

    S ezen a ponton kezdődik az én személyes kálváriám, amelynek szélesebb, társadalmi vonatkozása van, hiszen bármely honfitársam kerülhet hasonló helyzetbe. Ezen okból, itt és most, nagy nyilvánosság előtt feljelentést teszek önmagam ellen, s töredelmesen beismerem, hogy családi házam kertjében gyermekemmel fölállítottunk a homokozó peremén egy kommersz zsebteleppel működő elektromos kis szélkereket. Vétkemet súlyosbítja, hogy eme cselekedetemet folytatólagosan követtem el. Az viszont remélhetőleg bűnöm mérlegelésekor enyhítő körülményként értékelendő, hogy az említett szélkereket – minő szerencse! – spanyolországi nyaralásunkon vásároltuk. Tény azonban, hogy mégiscsak a hazai légteret forgattuk eléggé el nem ítélhető módon aprócska lapátjaival… A jövőben, úgy tűnik, eme bűnös cselekedetem folytatólagos megismétlésére nem nyílik majd lehetőségem, hiszen bármikor tartanom lehet a szélkommandó egységeinek feltűnésétől, s komoly pénzbüntetés kiszabásától. Amennyiben pedig ezt nem fizetem meg, könnyen közmunka vagy hosszú ideig tartó elzárás várhat rám, akárcsak politikai elítéltjeinkre.Három évtized múltán nagy Ferenc mágusunk bebizonyította: bizony el lehet adni még a levegőt meg a szeleket is egész Magyarország felől. Mint hírlik ugyanis, egy spanyol cég kapott monopóliumot a Magyarországon építendő áramfejlesztő szélkerekek létesítésére és működtetésére. Nyilván nem valami fatális véletlen folytán, hiszen közismert, milyen nagy barátja a spanyol nemzet már ősidők óta a különféle szélkerekeknek. Tudvalévő ugyanis, hogy már a nemes Don Quijote de La Mancha lovag derék gebéje, Rocinante nyergében zötykölődve – ellenséges harcosnak nézvén azt – lovagi párviadalra hívott ki egy szélmalmot, majd rárontott, mire búsképű lovagunkat a szélkerék lekapva paripája hátáról kétszer-háromszor jól megforgatta, majd úgy a földhöz vágta, hogy csak úgy nyekkent.

    S ezen a ponton kezdődik az én személyes kálváriám, amelynek szélesebb, társadalmi vonatkozása van, hiszen bármely honfitársam kerülhet hasonló helyzetbe. Ezen okból, itt és most, nagy nyilvánosság előtt feljelentést teszek önmagam ellen, s töredelmesen beismerem, hogy családi házam kertjében gyermekemmel fölállítottunk a homokozó peremén egy kommersz zsebteleppel működő elektromos kis szélkereket. Vétkemet súlyosbítja, hogy eme cselekedetemet folytatólagosan követtem el. Az viszont remélhetőleg bűnöm mérlegelésekor enyhítő körülményként értékelendő, hogy az említett szélkereket – minő szerencse! – spanyolországi nyaralásunkon vásároltuk. Tény azonban, hogy mégiscsak a hazai légteret forgattuk eléggé el nem ítélhető módon aprócska lapátjaival… A jövőben, úgy tűnik, eme bűnös cselekedetem folytatólagos megismétlésére nem nyílik majd lehetőségem, hiszen bármikor tartanom lehet a szélkommandó egységeinek feltűnésétől, s komoly pénzbüntetés kiszabásától. Amennyiben pedig ezt nem fizetem meg, könnyen közmunka vagy hosszú ideig tartó elzárás várhat rám, akárcsak politikai elítéltjeinkre.
    Lipusz Zsolt/ Kuruc info
    1. § Általános rendelkezések

    (1) E törvény szabályozza a Magyar Állam tulajdonában álló vagyon (a továbbiakban: állami vagyon) feletti tulajdonosi joggyakorlás módját és szervezetét, valamint e vagyon kezelését.

    (2) E törvény alkalmazásában állami vagyonnak minősül:

    a) az állami tulajdonban lévő ingó és ingatlan dolog, valamint a dolog módjára hasznosítható természeti erő.

    Egy éve még mindenhonnann az jött vissza, hogy nem így, meg nem úgy kell értelmezni.

    Nincs mit mellébeszélni, a folyamat elkezdődött! A szél után jöhet a napenergia monopóliuma, jó esetben csak a napelemek és kollektorok után kell majd jogdíjat fizetnünk, rosszabb esetben majd a déli tájolású ablak négyzetméterek után (mert azon a napenergia passzív módon, de hasznosul). Utána jöhet a sokat irigyelt magyar termálkincs lefölözése, és a sor gyakorlatilag végtelen, minden csak értelmezés kérdése. Lehet, hogy első hallásra abszurd, de jelenleg érvényes magyar törvény lehetőséget ad rá!

    Szegedi Attila
    okleveles gépészmérnök