Az Univerzum eredete - próbálkozás a fizika meghatározására, értelmezésére
  • Locutos
    #365
    Igen jol mondod Light...
    Csak felemerul a kerdes, hogy a hurelmelet matematiai egyenlete helyett hany alkalmas egyenletet lehetne meg lelni az altalad is emlitett erotipusok, es torvenyeik leirasara?
    Hat szerintem olyan sokat, hogy bazi sokat :)
    Ebbol egy a hurelmelet es meg raadasul nehezen is ellenorizheto hogy az altala megjosolt dolgok ugy vannak-e.
    Na egy szo mint szaz :) nem kel olyan pesszimistanak lenni mint en vagyok :) mondjuk en se neveznem magam pesszimistanak :) de na.. :)

    Es jut eszembe Szabolcs azt is kerdezte, hogy:
    "végtelen természeti törvény, ha van is, akkor az a jelenségek szakadatlan létesülését jelenteni, mindenből minden következne.
    És azt is, hogy a nem lehet igaz vagy hamis állítást teni egy-egy természeti jelenségről.
    Ami ugye nem így van, mert valójában vannak hibás elméletek, és ezeket cáfolni lehet. "

    A vegtelen sok lehetseges torvenybo csak egy ut a valodi, az osszes tobbi a te megfoglmazasoddal elve "hibas elmelet" :) Eppen ez a kulombseg a matematika es a fiika kozott :) Erol is irtam az elso hosszu irasomban :) A fizika a matematika egy partikulris esete. Es mivel nem lehet a fizikat, az anyagot ertelmezni csakis matematikai modszerekkel(es matematikai epitokovekkel) ezert elvetodik a "valos anyag" fogalma, es helyette absztrakt elmeleti matematikai(logikai) alapokra kell epitsunk(logikai elemek, halmazok, fuggvenyek), ezeknek pedig nem szukegeltetik valosag, ezek axiomak)

    Epp ez a zur a hurelmelettel is hogy tul sok testver torvenye lehet, nehez kiszûrni az megyetlen utat

    Deee....!, annyira mint amennyire a kvantumfizika jo es elfogadott,a hur elmelet is lehet annyira jo. A kvantumfizika SEMMILYEN magyarazatod sem ad a mikrovilagra, es szerencsere helyesen ugy is mondjak hogy a kvantumfizika LEIRJA a mikrovilagot(mar amennyire leirja) de magyarazatot nem (tud) ad(ni)...es mi sem tudunk.