Az Univerzum eredete - próbálkozás a fizika meghatározására, értelmezésére
 • Locutos
  #355
  A hurelmeleten tul vilagosan latszik hogy gyenge labakon all. Vettek egy kezdeti egyenletet, a csavo meglatta benne hogy hasonlit mintha leirna a mikroreszeket, es mintha egy hur tulajdonsagai lennenek benne. De az egyenlete tele volt pradoxonokkal, ugyanolyan kiindulo paramterek mellett sokaig mas-mas vegeredemnyt adott. Azonkivul az egyik anomaliaja koze tartozott hogy egy tomegtelen reszecsket kovetkezett, amit nemtudtak hogy mi lehet. Jott az "isteni" sugallat, "jéé, es mi van ha pont az a graviton". Aztan persze meg nem volt vege a pradoxonoknak, ellentmondasoknak, korabban a hurelmelet tobb fajta tipusu hurt is josolt, fuggoen attol hogy az egyenlet(k)et hogy rendezgettek. Volt nyilt, volt zart, volt mittom en milyen, meg 6 -tol 20 dimenzio. Aztan jott egy jo sütnivaloval rendelkezo csavo, akinek egy kicsit az osszes tobbinel jobb erzeke/konyitasa volt a matekohoz, es kihozta hogy a kulombozo tipusu hurok egymast tukorkepei, vagy mittom en hogy pontosan. Es ezzel gyozelem, (majdnem) mindenki olvadozik. Szerintem itt nagyon latszik hogy eros spekulaciorol van szo. Persze hogy Newton utan nemtom hany szaz evvel meg mindig piszkalja a csorunket hogy nemtudjuk az egyik leghetkoznapi erot megmagyarazni a gravitaciot(Einstein tudta egy kicsit megkapirgalni), de akkor se kellene sokak ugy gondoljak, hogy akkor nem is lehet megtudni valaha.

  A kis filozofiamba azt is irtam(vagy legalbbis beleértettem én) hogy a vilag torvenyei vegtelenek, es azt is hogy lehetetlen hogy barminek is ne legyen magyarazata, lehetetlen hogy barminek is ne legyen okozoja, mert mint ahogy mondtam akkor az nonszenszhez, logikai keptelensegre vezet.
  De persze az emberekbe mindig is megvolt a hajlam, hogy amit mi nem ertunk/tudunk, akkor annak lehet hogy nincs is magyarazata, mert mi vagyunk a vilag kozepe.
  A kis-nagy filozfiamba azt is mondtam, hogy a termeszet torvenyei vegtelenek, komplexitasa vegtelen, egy bizonyos foku melyreasas utan a mi kis agyacskank mar nem tud jutni semmire.(a melyreasas/melyseg alatt a mikroreszek vilagat ertettem)Olyannyira sok torveny egyuttes hatasa van hogy arra nekunk mar nincs teljesitokepssegunk. Majd az MI szamitogepek...remeljuk...