Az Univerzum eredete - próbálkozás a fizika meghatározására, értelmezésére
 • sz4bolcs
  #286
  A #273 részben neked is íródott, próbáltam átvezetni, csak el kellett jönnöm a géptől, de most próbálok még írni róla:

  A tudománynak a megismerés a feladata, nem pedig a részekre osztás.
  Ha a tudomány egy olyan verseny lenne, ahol a cél, hogy minél több, minél kisebb részre szabdaljuk a világot, annak valóban semmi értelme nem lenne.
  A tudomány a világban található jelenségekre próbál magyarázatot adni, azok közti összefüggésekre fényt deríteni.
  Egyrészt megfigyeli, hogy az egyes jelenségek milyen körülmények között jönnek létre, másrészt az ezek közti összefüggéseket vizsgálja.

  Ha megállt volna, ahogy Te írtad, akkor nem lenne számítógép, nem lenne hűtő, papír, stb. stb. Nézz körül, hogy mennyi minden létrehozásához kell tudomány.
  Még az egyszerű mechanikus dolgok megjavításához is tudomány kell.
  Ha nem tudod, hogy valami hogy működik, de minimum, hogy mitől nem működik, akkor meg sem tudod javítani -> használni sem tudod.


  Ha tudsz jobb magyarázatot valamire, akkor elővezeted, de az ilyen "mert isten így akarta" "mert ilyen" majdhogynem semmitmondó.
  Szerinted a tudománynak is ilyen semmitmondó magyarázatai vannak, vagy valamire használják is őket a saját maguk szórakoztatásán kívül?

  A hívőkkel nagyrészt nincs olyan gondom, hogy hülyének kéne néznem, viszont akik a tudományt pocskondiázzák a lentebb említett indítékokkal, azokról nincs túl jó véleményem.