Az Univerzum eredete - próbálkozás a fizika meghatározására, értelmezésére
 • Locutos
  #284
  A peldabol a dilemmara a valasz, hogy akkor van-e abszolut elem. Vanni van, mert a szamitogepunk abszolut logikai elemekkel szamol es teljesen visszaad egy valosagot, de ezeket az elemeket elerni SOHASE lehet kiserletileg mert mindennek van vegtelen szamu okozoja...ezaltal oldodik fel a problema. Egyidejuleg letezik is, de viszont soha el nem
  erheto. Ez megadadja arra a kerdesre is a valaszt, hogy akkor a fizika egzakt vagy vannak megmagyarazhatatlan kaotikus reszei, szabalyai?
  Mindketto. A vegtelen sok torveny miatt barmely aktualis torveny csak valamilyen biztosaggal lesz "stabil" torveny, de barmikor ingadozhatnak a meresi eredmenyek, csak az atlagertekek felelnek meg valamilyen torvenynek, osszefuggesnek. Es ezzel ertelmezni lehet a veletelnszeru esemenyek eredetet is. Tulajdonkeppen nincsen veletlen, nincs megmagyarazhatatlan, de a gyakorlatban MINDIG ilyennel szembesulunk, mivel a vegtelen sok fizikai torvenyt soha nem fogjuk megismerni, igy soha sem fogunk tudni semmit sem elore teljes biztonsaggal kiszamolni, megjosolni.
  Ezzel megmagyarazhato a kvantumfizika nagyfoku bizonytalansaga, ramutat arra hogy NAGYON NEM TUDJUK MI MOZGATJA A DOLGOKAT mikro-tartomanyban, de amit biztosan tudhatunk hogy valami meghatarozza(mivel lehetetlen hogy akarminek is ne legyen magyarazata). En ugy ertettem meg sokan kesz tenynek veszik, mintha az ember mindig minedent tudna, szoval keszpenznek van veve hogy a mikrovilag teljesen kaotikus es nem is lehetne megtudni/megerteni hogy miert.
  A jovo fizika kutatasi modszere lehet, hogy olyan intelligens programot irunk, ami modellezi az ismert torvenyeket beviszi mint kezdeti adatok, majd kiszamitja mely torvenyek legeselyesebbek az aktualisak visszanyeresere, es abban az iranyban kezd el kutatasokat vegezni. Egy ilyen dolgot az ember jelenlegi teljesitokepessegevel sohasem fog tudni jol csinalni, csak a nagyon vekony felszint tudjuk megkapirgalni, a jovoben a kutato MI szamitogepek joval-joval lefoznek barmely volt es jelenlevo ember zsenit egyuttveve.