remark#222
"Én csak rákerestem a Vista eladási adataira. Ezt a számot találtam mindenhol, úgyhogy kénytelen vagyok elhinni. Ha tudsz eltérő számokról, akkor szólj."
Nem azt allitom hogy _keves_ Vista-t adtak el, de:
-Senki se tud semmilyen szamot, egyetlen forrasra hagyatkozhatunk, ez az MS. O pedig olyan szamot tesz kozze amilyet akar, a reszletek (eladasi adatok) nem publikusak. Ez a teny teszi szuksegesse hogy az MS altal kozzetett adatokat ne "kenyetelenek legyunk elhinni" hanem kenytelenek legyunk elgondolkodni rajtuk.
-A 100 nap az semmikepp sem jon ossze mert mikor eloszor szamokkal jott elo az MS es azt allitotta hogy 30 nap alatt 20 milliot adott el, elemzesek ramutattak hogy az MS a 20 millioba beleerti a Vista kuponokat is, amiket ugyebar mar a karacsonyi szezonban osztogatni kezdtek. Ugyhogy az a 30 nap az igazabol olyan 4 honap. Ha a 30 nap az igazabol kb. 120, akkor a mostani 100 nap az olyan 190, tehat nagyjabol a ketszerese annak amit az MS allit (de persze ebben az ervelesben is lehet tevedes, mivel az MS a nyilatkozataiban igencsak homalyosan fogalmaz).
-Erdekes azt is latni ahogy az elso 20 millios bejelentes utan mi tortent. Az MS bejelentette a 20 milliot az elso honapra, es kijelentette hogy ez tobb mint ketszerese annak amilyen utemben az XP anno terjedt. Aztan persze kiderult hogy a 20 millio 30 nap alatt kijelentessel onmagaban is problema van, de az XP eladasokhoz nagyajbol hasonlithatatlanok a Vista eladasok. Az MS ezutan mar arrol beszelt hogy nem is az XP-vel valo osszehasonlitas a lenyeg. Elegge nevetseges ez a visszakozas azutan hogy bebizonyosodik hogy az allitasai nem alljak meg a helyuket.
-"Tenyleges" (mi tenyleges?) Vista-s eladasi adatokat termeszetesen nem talalhattam, de a 2007 elso negyedeves eladasi adatokra tamaszkodva egy elemzo a kovetkezovel allt elo: Vista sales to be in the "35 to 37 million range with 3 to 5 million in the channel". Azaz ugyfelekhez (tehat nem a kozvetitokhoz) olyan 30-34 millio juthatott el eddig, ami egyreszt megmutatja mekkora bizonytalansag van a szamokat illetoen, masreszt meg ha jo is a tipp, a 30-34 millio "eladott" Vista az nem 40 millio "eladott" Vista. (Es ugye ki hogyan ertelmezi az "eladott" szot...)
De meg ha nagyjabol a 40 millio igaz is (de a 100 nap semmikepp, erre vannak adatok), van par problema:
-Az az allitas, hogy ennyi Vista-t adtak el, azt az latszatot kelti hogy ennyi Vista-t adtak el az ugyfeleknek, mikozben az MS kijelentes ertelmezese ramutat arra hogy a 40 millio eladott Vista az a kozvetitoknek eladott Vista licenc szamot jelenti, es nem az ugyfeleknek eladott Vista licencek szamat.
-Ez az allitas, azt az latszatot is kelti hogy ennyi Vista fut most az ugyfelek gepen, pedig kozismert hogy sok esetben nincs valasztasi lehetoseg, es uj konfiguraciot Vista-val vesznek emberek, majd letorlik es helyette feltesznek XP-t vagy linuxot vagy akarmit. Ne azt elemezgessuk hogy miert tortenik ilyesmi hanem lassuk be hogy meg ha igaz is a 40 millio (nem hiszem hogy az) akkor se talalhato ennyi Vista-t futtato gep, tehat el kell gondolkodni azon hogy a bejelentett szamok mit is jelentenek valojaban.
Egy biztos: a Vista elterjedesenek utemerol nem mutat objektiv kepet az, hogy az MS mit nyilatkozgat a Vista eladasaival kapcsolatban!
Mikor elemzesekre hivatkozok, akkor tisztaban vagyok azza, hogy egy elemzes az kb. olyannira lehet szubjektiv mint az MS bejelentesei. De en legalabb beismerem. Azt pl. hogy a Vista bevezetese nem olyan nagy iramban halad mint ahogy azt a szamok lattatni szeretnek, alatamasztaja egy masik cikk is, amit erdemes elolvasni, es erdemes elgondolkodni rajta:
http://www.microsoft-watch.com/content/vista/it_organizations_cautious_vista_testing_and_deployment.html
Mondhatod, hogy ezek nem tenyek, de akkor azt is mondd, hogy az MS "adatai" sem azok. Mert nem az a teny hogy "kozel 40 milliot adtak el" hanem az a teny hogy "az MS azt allitja hogy kozel 40 milliot adtak el". Aki nem kepes a ketto kozti kulonbseget ertelmezni, az ne bocsatkozzon ervelesbe ugy hogy aztan felhasznalja az MS altal szolgaltatott "adatokat" ervnek.
Es van ezzel az egesszel meg egy problema:
Az hogy a sajtoban (nezz korul itt az sg-n) kizarolag az MS (egyertelmuen alaptalan) allitasai jelennek meg, es az errol szolo elemzesek pedig nem, az egyertelmu hogy egyoldalu tajekoztatast eredemenyez, es megvezeti a piacot. Ezt ertelmezd. Az MS (ahogy mas is) a sajtót is a sajat igazanak a terjesztesehez hasznalja fel, ami tovabb erositi a poziciojat az amugy is egypolusu piacon. Aki egy kicsit is szakember, attol fuggetlenul hogy az MS es vagy alternativ megoldasokat reszesit elonyben, annak ezt latnia kell.