• remark #217
    Mielott meg szovatenned, igen, az elozo hsz-ben elvetettem a sulykot. Elofordul.

>>> "a linux es az OO milyen SZABADALMAKAT"
    Az oo valószinűleg elég sokat, mivel az egész az ms office koppintása. Hogy az ms office-ból mi lett szabadalommal védve azt nem tudom, nem is érdekel, ez a jogászok dolga. <<<
    "Az oo valószinűleg elég sokat" vs. "mi lett szabadalommal védve azt nem tudom, nem is érdekel". Nem tudod vagy valoszinuleg sokat? Szerintem a ketto üti egymast.
    Ez a lenyeg az egeszben. Senki se tudja hogy mi mennyi ebben a szabadalom-bloff-haboruban, megha az MS tudja is hogy milyen alapon bloffol, nem koti az orrunkra.

>>> Egyébként ha tippelni kéne, akkor annak a 230 szabadalomnak talán a 10% az ami valós és egy perben meg is állná a helyét, a többi csak baromság. <<<
    Koszonom. Szerintem is eleg keves azon szabadalmak szama amivel az MS tudna is valamit kezdeni. Ugyanennyi szabadalmat talan őmaga is siman jogtalanul felhasznal. (Mint ahogy szepen perelik az MS-t is szabadalomsertesek miatt.)
    Szamomra meg az is erdekes tema lett volna hogy az MS riogatos modszereit mennyire tartod normalisnak. Es ez a szamomra erdekesebb osszefuggesekhez is elvezet, hogy ez a riagatas mennyiben jatszik szerepet akkor mikor az MS piacot nyer. Ennyit arrol, hogy mindenki azert vesz MS cuccot mert az jo.

>>> "Az, hogy az ugyfeligenyek szoftverbe epitese koppintgatas "
    nocsak-nocsak, most már ügyféligény? Általában azt halljuk, hogy amit az oo nem tud, arra nincs is szükség. Akkor hogy lehetett ez ügyféligény? <<<
    Ezt meg ki mondta? En? Akkor ne kerd rajtam szamon. "Mi beszelgetunk", en irtam valamit te meg visszavagsz most mar sokadszorra olyasmivel amit nem en irtam.
    A lenyeg pedig az hogy az nem koppintas hogy ha valaki akar egy nem MS office programot (ertsd: irodai feladatokat ellato alternativ programot), akkor csinalnak neki. Nem 'MS Office-t akarnak Open Source modra', hanem 'alternativ irodai programcsomagot' (erted a kulonbseget?). Az meg nem a temahoz kapcsolodik hogy az irodai igenyek marpedig fixek (szovegszerkesztes, levelezes, kis kimutataskeszites stb.).
    Az ujabb (ugyfeligenyes) szojatekod pedig szinten nem a temahoz kapcsolodik. Egyreszt szojatek masreszt amire celzol azt en nem allitottam soha, hogy az OO-val szemben nem allnak fenn olyan ugyfeligenyek, amit az nem tud (még) kielegiteni.

>>> De látom nem érted a lényeget. <<<
    >>> Ha igazad lenne és az oo nem koppintana, hanem véletlen csak mindig később hoz ki olyan funkciókat amik az ms office-ban egy évtizede elérhetőek, akkor kb ugyanilyen számban találnánk forditott esetet is, mikor valamit az oo talált ki és az ms office-ba került bele később. Érted már a lényeget? <<<

En ertem azt hogy szamodra mi a lenyeg, te nem erted azt hogy szamomra mi az.
    Az a baj veled hogy az idoszamitas nalad az MS Office-nal kezdodik.
    Ahogy mar irtam: "Nem lenne baj, hogy felrovod az OO-nak hogy "koppint", ha felronad az MS-nek is hogy "koppint"." Ahogy az MS programjai hatassal vannak mas programokra, ugy mas programok is hatassal vannak az MS dolgaira.
    Mivel te hoztad elo a koppintgatast az hsz-emre valszolva (ami (szvsz, meg egyszer) egy zsakutca, mert ha valaki, akkor az MS azt csinalja hogy osszeszedegeti (sajat fejlesztesei mellett) masoktol az otletet) ezert neked fogom mondogatni hogy ne ervelj a koppintgatassal annak kapcsan amit en irok, mert ez egyaltalan nem jo es megalapozott erv.
    Foleg nem arra, hogy en azt allitom hogy ha az MS a hulyesegeivel agyferdithet ugy hogy millios koltsegvetese van ennek megtamogatasara, akkor en is agyferdithetek, ha tetszik neked, ha nem, es azt mondhatom hogy a Word szar. Nehogymar az MS barmit buntetlenul hangoztathasson, nekem meg kuss van... (Merthogy ugy nez ki ez a helyzet.) Nem az allitasok igazsagtartalman vitatkozunk (vagyis szamomra nem ez a kerdes es a fájó pont), hanem azon a helyzeten, hogy annak van igaza, akinek penze. Ha valami irrital, akkor ez az.
    Vagy nezheted mashogy is a kerdest: az MS egy lajaratokampanyt folytat. Ha o azt folytat, akkor ilyet en is folytathatok. Mivel ez nem szakmai kerdes (mar ha szakman az IT-t ertjuk) igy ha en lejaratokampany reszekent azt mondom hogy a Word szar, minden indoklas nelkul, akkor abszolute jogos dolgot csinalok es senki se kerhet szamon semmit. Te se.
    Nem azt irom hogy en ezt csinalom, hanem azt hogy ha valaki ezt csinálná, akkor az rendben lenne. En megprobaltam szakmai szempontok alapjan kezelni a kerdest, de ketseg kivul fontos tema szamomra az hogy hogyan alakitjak a hatalommal (penzzel) biro szervezetek (cegek, vagy kormanyok) a lobbizassal es a lejaratokampanyaikkal azt a vilagot ahol jo lenne ha tobb szakmai szempont ervenyesulne. (Tobb lenne benne a racionalitas.)

>>> "OO olyasmit nyujt amit az MS Office soha nem is fog, meg akkor se ha beleintegraljak a Windows-ba es ingyen adjak melle. Open Source."
    Ez pedig megint nem szakmai érv. <<<
    Ez szakmai erv. Talan az OO-val kapcsolatban kevesbe relevans, de az ervemet ertened kell: az Open Source az egy szakmai szempontbol fontos tenyezo. Nem MS ugyfelunk negyven akarhany szazalek van. Linuxos ugyfeleket nem tudom fejbol, de novekszik (valszeg nem az MS kárára, bar ez nehezen megallapithato), nagyjabol 10% korul lehet most. Szoval mirol beszelunk? Az Open Source (ha ugy tekintunk ra mint informatikai ipari tudas es megoldas tarra) az egy jelentos alternativa egyre tobb szegmensben, hiaba tekintesz ra ugy mint egy jatekra. Ez egy tevedesed. Az, hogy az OO-nak meg fejlodnie kell, annak semmi koze ahhoz hogy az OO Open Source-saga egy fontos tenyezo.

>>> A ms office-t szeretnék utolérni és a windows-t. <<<
    Lehet igy is fogalmazni. En ugy fogalmazok, hogy egy, a piacot tudomisen milyen magas szazalekban uralo programtol akarnak piacot szerezni. Mondj barmi ertelmes modot erre azon kivul hogy a funkciokat az alternativ programba ugy tegyek bele hogy azok egy az MS termekrol atteronek is ismerosnek tunjenek. Egy monopol helyzetben levo cegtol kell piacot elvenni, egy olyan cegtol aki gyerekkortol kezdve a maga modszereire idomitja az embereket. Ez normalis? Es ha valtoztatni akarunk, megis hogyan lehetne mashogy? Politikaban szoktak mondani hogy varjuk meg ming az elozo rendszer kepviselo kihalnak, maskulonben nem lehet szemleletvaltas. Hat, az OS az egy mas szemlelet. Az ember ugy terjeszti ahogy neki tetszik, foleg minden mindenki mas is ugy terjeszti a dolgait ahogy az neki tetszik.
    Egyebkent meg amit irtam az a koppitgatashoz tartozik. Az OO nagy resze nem MS Office koppintas (ha elfogadjuk azt, hogy a programba epiteni barmit amit mar egyresz mas megcsinalt, az koppintas). Ugyanezen elven az MS cuccainak nagy resze is koppintas.
    Ide jut a vilag (ize, akarom mondani az USA) ha totalis evidenciakat levedethetnek. Ha pedig nem szabadalmakrol beszelunk, akkor se vagyunk kozelebb semmilyen szakmai szemponthoz, kampanyolas es ellenkampanyolas megy mindenhol.

>>> "Szoval kitol is koppint a linux meg az OO? A felhasznaloktol."
    LOL <<<
    Szerintem is LOL, ott volt a smiley. ;-)

Az OO-val kapcsolatban meg mar nem reagalok, mert ugyiscsak ismetelni tudom magam, de ugy latszik amit irok azzal nem jut el szamodra az amit gondolok.
    Amit nem ertesz meg, az a kovetkezo: Igen olvastam mar hogy 10x leirtad hogy aki akar az hasznaljon OO-t. En meg leirtam valaszul azt, szerintem erthetoen, hogy hiaba irod le hogy aki akar, az hasznaljon OO-t ha ezt ugy fogalmazod meg hogy: az OO az igenytelen, csak primitiv feladatok megoldasara alkalmas. Szovegertesrol most vitatkozhatunk, de szamomra egyertelmu hogy mit jelent egy olyan mondat pl. hogy "aki akarja, hasznalhatja azt a szart, engem nem erdekel". Aztan mikor kifogasolom hogy az nem szar, akkor te 100x visszairod hogy rendben, ha primitiv feladatokat akarok megoldani akkor mar irtad hogy hasznaljam azt a primitiv programot. Valamit te itt nagyon nem akarsz megerteni. Attol mert valaki beeri a kevesebbel, attol az nem primitiv. Es ha te egyertelmuen ugy nyilatkozol egy alternativ programrol hogy az primitiv es igenytelen, akkor nem vagy objektiv. Ez a szakmaisagot kerdojelezi meg. De ha most ezek utan se erted mi a bajom, akkor inkabb hagyjuk.

Annak kifejteset nem vallalom be hogy mi a problema az MS licencelesi gyakorlataval, mit es hogyan adminisztralnak a cegeknel, es hogy ha OS programot hasznal az ember akkor hogyan nyer flexibilitast a MS fele kotottsegek helyett. Te allitolag pont ilyesmit csinalsz, nem? En nem, ugyhogy csak mint felhasznalo latom hogy hogyan kot guzsba engem a sajat cegem, es ha lenne ra lehetosegem akkor eroltetnem azt hogy hasznaljunk OO-t... (Marcsak azert is, mert mi is gyartunk a programunkhoz MS Office modult, hat, ahogy attertunk szep lassan IE-only tamogatasrol mindenfele bongeszo tamogatasara, ugy talan at fogunk terni MS Office-only tamogatasrol mindenfele Office tamogatasra (amint lesz fizetokepes kereslet). Vö a bongeszohaborut es kovetkezmenyeit, a mostani Office haboruval es varhato kovetkezmenyeivel.)