• remark #180
    Latom nem ertetted hogy mire kerdeztem ra.
    Linux alatt az az elv ahogy elerhetove teszik a kiegeszitoket, nagyonis kulonbozik attol az elvtol ahogyan windows alatt elerhetove teszik a kiegeszitoket. Ha mar tulvagy az OS (win vagy linux) feltelepitesen, pl. a feladat az, hogy telepitsd az eMule/aMule-t. Gondold vegig milyen lepesekbol all ez windows-on, es milyen lepesekbol all linuxon. (Es nezd meg milyen funkciokat kapsz utana...) Es ugy altalaban. Gondold vegig hogy az MS mennyi tamogatast ad ahhoz hogy te konnyen megszerezd a szamodra szukseges kiegeszitoket? Windows Marketplace? Bongeszhetek egy halom fizetos cucc kozott? Fizess, telepits, es ha megsejo akkor vissza az egesz? Es mi van azokkal a kiegeszitokkel amely "gyartoi" nem paktaltak le az MS-sel? Es egyebkent is, a kulcsszo az volt hogy megszerezd a SZAMODRA szukseges kiegeszitoket. Ha olyan mazlista vagy akinek pont az kell amit az MS es partnerei felkinalnak, akkor minden kiraly. De ha nem?

Ezekkel az "MS fele elviek"-kel mindossze annyi a baj mint minden mas hatalommal biro ceggel. Rameroszakoljak hogy fizessek azert amit en jobban tudok es ami nelkuluk jobban is mehetne. Csak epp nekem semmihez sincs jogom lassan. De ez mar visszavisz ahhoz a temahoz hogy hogyan is iranyitja "demokraciaban" a nemtorodom 90% a maradek 10-et.
    Amit hianyolok az ENSZ-ben, amit hianyolok az EU-ban az megvalosulni latszik a OS kozossegekben. Roviden: azt latom hogy nem szamit az en igenyem es az en kerdesem, es kiszolgalas es valasz helyett meghatarozzak hogy mit hogyan csinaljak.
    De mindegy. Ezt vagy igy latod mint en, vagy nem. Ha igy latod, vagy ha erted mirol irok, akkor erted hogy mit jelent a linux-szal es OS community-vel vagy az internettel kapcsolatban az a szo hogy "szabadsag".
    Az a trend hogy a kozossegek es a helyi csoportok lassan jelentoseguket veszitik, szvsz megfordulni latszik. (Es hogy miert fontosak a kozossegek? Hosszu lenne leirni, de onnan indul el minden, hogy egy "ellenlábas" nem problema a "hatalom" szamar, de mi van ha a kozosseg osszefog es alternativ megoldasokhoz nyul azaz kiáll az eltero velemenyeert vagy az eltero celjaiert? Ez igy mar veszelyesebb.)
    Mar sokan felemelik a szavukat olyan problemakkal kapcsolatban amiket roviden a globalizaciora szoktak fogni. Arrol a trendrol beszelek, hogy az eletunkben szepen lassan mindenen arcimke lesz, es mar csak ebben tudunk gondolkodni, kozben minden mas cel eltunik, minden mas ertek elertektelenedik. Az hogy az informatikai ipar (egy szegmense, de ez mindig valtozik) egy bizonyos ceg celkituzeseinek vet ala mindent, az legalabbis bosszanto de inkabb felelmetes. Ahogyan felelmetes az ilyen cegek szamara mint az MS vagy a Nike, vagy a McDonalds (vagy akar az USA) az a jelenseg hogy barhogy is erolkodnek, es koltenek egyre tobbet es tobbet a hatalmuk terjesztesere, markaepitesre, lobbira, egyszeruen kitermelnek egy veluk ellentetes celokat kituzo kozosseget. (Es ha igy van, akkor miert nem egyertelmu hogy ezen csoportok celjai nem esnek egybe a kozosseg celjaival?)

Az MS szabadon dobalozhat olyan kijelentesekkel hogy az OS-nak vege, nincs tobbet, vagy hogy a linux szabadalmakat sert, anelkul hogy megmondana hogy milyen szabadlamakat, ez nem tobb mint mikor a CNN tolja a hulye gagyi hireit, vagy mikor Clinton vagy Bush nyomatja a demagog nyilatkozatokat... Senki mas nem erzi fojtogatonak ezeket a dolgokat? Prison Planet...
    A Windows mukodik. De az egy cella. Egy zarka aminek a kulcsa nem nalam van. Barmit is akarok, megkerhetem az őröket hogy biztositsak szamomra, de az esetek tobbsegeben nem ertik a kerdest es megmagyarazzak hogy az nekem nem is kell, ellenben ha eladom nekik az utolso gatyamat is akkor kapok valamit aminek biztos nagyok fogok orulni. Jo esetben amit kérek, azt mar kérte másik 1000 rab is, es akkor megkaphatom, mondjuk a vacsoramert cserebe. Szamomra celravezetobb inkabb leszarni az őröket es a cellatarsaimmal egyutt megoldani a problemakat. De meg jobb lenne inkabb megszerezni a kulcsot, es legalabb bőrtönt valtani. Esetleg meg az is kiderulhet hogy nem csak börtönök kozott valogathatok, hanem letezik mas is odakint. De ezt anelkul nem tudja meg az ember, hogy feladja a börtön biztonsagat, biztossagat, es bevallalja az ismeretlent...
    Te nevezheted azt is szabadsagnak, ha akarod, hogy megvalaszthatod hogy A es B kozul kinek a csatlosa leszel. Ez is egyfajta szabadsag. Azok szamara biztos az, akik csak annyit akarnak hogy szabadon lehessen valasztani A es B kozott...

"Az magától értetődik, hogy Windowsos szoftverekhez van a legtöbb infó, support (fórumokon, itt ott)...stb."
    Ez nem ertetodik magatol. Ha az a baj, hogy nem tudsz angolul es ezert nem erted azt a rengeteg informaciot amit felkinalnak szamodra, akkor nem a vilagban van a hiba. Es most nem bantani vagy lehulyezni akarlak, de ha tenyleg szeretnel dolgokrol informalodni, akkor elkerulhetetlen az hogy megtanulj angolul. Es ennek semmi koze a linuxhoz vagy az MS-hez. Ennek a vilaghoz van koze. Ha neked nem tetszik ez igy, akkor ne a linuxot (vagy az OS kozosseget) akard megvaltoztatni, hanem valtoztasd meg a vilagot.

"Én nem az a típus vagyok, hogy elém tesznek valamit és használom, hanem szeretek utánanézni hogy miből mi a legjobb, illetve a globális vélemény az adott valamiről, bármiről legyen is szó."
    Szuper. Az Open Source dolgok pont neked valoak. Egyebkent a globalis velemenyeket milyen nyelven olvasod el? Vagy a globalis alatt a magyar globalitast erted?

"Másrészről meg szeretem én "uralni" a szoftvert, tehát a legkisebb részletekig meghatározni, hogy melyik partíció melyik könyvtárába települjön, esetleg a profilok hol helyezkedjen el, kirakjon-e ikont, ha igen, hova...stb"
    Meg szuperebb. Megintcsak az OS-t tudom ajanlani. Vagy esetleg a windows telepitok next-next-next-jet nevezzuk "uralas"-nak? Mert ha nem, akkor linuxon ugyanugy uralhatod a gepet mint windowson, felteve ha le tudsz mondani a next-next-next-rol. Teljes uralom es teljes kenyelem az nem fer ossze egymassal. El kell dontened hogy melyiket valasztod.

Te tenyleg ugy erzed hogy a fizetos vonal, a kenyszerpalya, a "megmondjuk hogyan akard" elv az, amit te szeretnel?
    Ha te tenyleg ugy szeretnel elni amit leirsz, akkor tanulj meg angolul, es kezdj el olyan filmeket nezni, konyveket, cikkeket, forumokat olvasni ahol pontosan azzal a temaval foglalkoznak amit leirtal: informaciohoz valo jog, szabad utanajaras, szabad valasztas joga, a teljes iranyitashoz valo jog, a szabad donteshez valo jog...
    Persze ez nem azt jelenti hogy nem valaszthatod a "készet". Hogy nincs jogod ahhoz hogy mindent a multiktol vegyel meg, hogy egyeterts a multik celkituzeseivel, vagy akarki mas celkituzesevel. Ha te azon szerencsesek koze tartozol akik celkituzesei megegyeznek az epp aktualis hangadokeval, akkor jo. Mondom en, mazlista vagy. De problad meg megerteni, hogy nem mindenki akarja ezt.