"2x annyi ramot zabál, mint az MS Office és vannak kompatibilitási problémák az MS Office-szal szerkesztett dokumentumok között."
Én ezt úgy küszöbölöm ki, hogy normális formátumokat használok, nem a M$ féle "mindenáron meggátoljuk a kompatibilitást, és szivatjuk aki kompatibilisat akar" formátumokat. Open document, és pdf az utóbbit mindenki tudja olvasni, gond sincs vele. Érdekes hogy megint csak az m$ formátumoknál van kompatibilitási gond nem?
Egyébként énis jól bántam anno a dossal, és pár nap ismerkedés után már ssh-val konfigolgattam a linuxomat, manuálisan rendszerfájlokat szerkeztgetve, mert az alapokat kell megismerni, és ennyi, mert logikus az egész rendszer felépítése és használata. Nekem sikerült, akkor lehet hogy nem a linuxxal van a baj, hanem veled?
2x annyi ramot zabál? Miért te mit csinálsz szövegszerkesztés közben? Talán játszol? Mert mást nemtudok ami mellett gond lenne a nagy memóriahasználat...
Egyébként csak vindózban zabál 2x annyit, mert java alapú program, és persze vindózon a legfosabb a java virtuális gép. Linuxon gyorsabb, és kevesebb memória is elég a javas programoknak.