Futás
-
Egyrészt próbálj meg kevesebbet, lassabban, de GYAKRABBAN futni, másrészt futótechnika, keresztedzésnek a már sokszor kitárgyalt dolgok és ha teheted füves pályán fuss, ha nem teheted, akkor terepen, ha az sem megoldható, akkor komoly csillapítással bíró cipőben a betonon.
Jó 15 éve volt egy fellángolásom, hogy akkor én mostan futok. El is kezdtem minden nap futni bő 6km-t, aztán pár hét alatt elkezdett fájni a bokám, majd bedagadt, majd már szó szerint sántítva futottam és beláttam, hogy a futás nem nekem való sport. Most meg lenyomtam a félmaratont úgy, hogy azon a héten 2x futottam 10km-t, majd a félmaraton után pár nappal 7-et, majd tegnap a zuhogó esőben, viharban, szélben 10-et.
Viszont most felépítettem az edzést elég tisztességesen. Igaz, hogy a félmaraton még korai volt, de a felépített, jól megalapozott edzés miatt akár a 25k is ment volna.
Mi ebből a tanulság? A kezdőbb futók túl gyorsan futnak, túl nagy távot akarnak megtenni, nem nyújtanak, nem melegítenek be, odacsapják a betonhoz minden lépésnél a lábuk és persze a cipőjük csillapításával se nagyon foglalkoznak. Aztán jön a kudarc.
A vicc az, hogy egy bizonyos pont elég a kitaposott 10 éves Adidas, de aztán mihelyst tényleg rendszeresség, tényleg edzéssé válik a testmozgás onnantól már nem, hogy elég, de veszélyes!
Van most 2 futócipőm, egyik se gagyor. Az egyikbe van 400k, a másikba 600k. Csak 200k van a két cipő között, de a 600k-s hiába már szinte a lábamra forrt a csillapítása bizony érezhetően gyengébb, mint a 400k-t megjárt lábelié, holott gyárilag a 600k-sba van komolyabb technika.